maandag 5 januari 2015

HERINNERINGEN AAN HET OMMELANDSE VERLEDEN UITWISSEN?



Door Willem Pauwelussen

“What’s in a name, sprak Shakespeare en hij had ongelijk. Met deze uitspraak begon het congres waar de KPN/ml zich omdoopte in  SP. Want je profileren als communist, dat werkte niet, communisten werden gezien als ‘kindertjes in blik vreters’, doceerde Daan Monjé. maoïst en partijleider van het eerste uur.

Maar David Byrne zingt: “Names make all the difference in the world”, en hij heeft wel degelijk gelijk
Vind ik.
Stadsdeel Noorddijk, zoals het grootste deel van dit gebied vanouds heet, is veranderd in Stadsdeel Oost.
Het lijkt een verdere stap om de herinnering aan het ommelandse verleden van ons woongebied uit te wissen.
Zo maar even, sluipenderwijs.

Dat is kennelijk geen enkel probleem, al die enveloppen en misschien voorgedrukt postpapier, logo’s in het beeldscherm en wat verder nog. Dat kost blijkbaar niks.
In Selwerd wilden ze graag dat Station Noord werd teruggebatterijd naar Noorderstation zoals het vanouds heet.

Maar dat kon niet, want al die al die enveloppen en misschien voorgedrukt postpapier, logo’s in het beeldscherm en wat verder nog. Dat kost blijkbaar een vermogen.

Ik snap hier eigenlijk helemaal niks van.

4 opmerkingen:

  1. Ik denk dat Shakespeare wel gelijk had, want een naam is een etiket op een potje, mens of iets anders. De inhoud blijft meestal gelijk. We zijn in provincie groningen ook niet meer onderdeel van het Friese rijk toch? Ben wel benieuwd wat de dode oude meester zou vinden van een identiteit op basis van digi-id.

    Maar al die logo's, papier, knullige websites etc. die nu voor zo'n naamswisseling nodig zijn, tja, dat is puur geld over de balk smijten om de ambtenarenpoppetjes nog een bestaan te geven in de feitenalmanak.

    En 'teruggebatterijd' is wel een mooi lelijk woord :).

    Maar wiens wapen is dat? De fenix (links) is wel heel fraai.

    Kees K.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Willem Pauwelussen06 januari, 2015 13:29

    De foto boven is een uitsnede uit de Beckeringkaart uit 1781;
    De foto links geeft weer hoe het stadsdeel Noorddijk er volgens het eerste structuurplan uit zou komen te zien (uitgedacht door de SAR);
    de foto rechts geeft globaal het oppervlak weer van de allereerst neer te zetten nieuwbouwwijken Beijum en Lewenborg;
    De foto onder is het gemeentewapen van Noorddijk, het hangt aan het kerkje in het dorpje Noorddijk.

    Het betreft hier geen phoenix maar een adelaar. De adelaar is een symbool van moed en kracht. Het zwaard staat voor gerechtigheid en het gouden rad maait met de zilveren messen al het slechte en verkeerde weg. Het rad heeft ermee te maken dat Catharina de patroonheilige was van het gelijknamige klooster, zij door radbraken om het leven gebracht zou worden maar door engelen werd gered. De gemeente Noorddijk lag voor een groot deel op het grondgebied van dat klooster. De ster was te vinden in het conventszegel van het Selwerder klooster. Omtrent de ster zijn twee lezingen mogelijk. Enerzijds is het de bescherming van de schippers. Het klooster lag immers aan het Reitdiep (de oude Hunze): de waterweg naar de zee. Anderzijds zou het duiden op de heiligverklaring van Sint Catharina. De kroon bovenop het wapen duidt op Sint Catharina als koningsdochter.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Willem Pauwelussen07 januari, 2015 12:15

    Het is wel zo netjes om even te melden dat de onderste foto is gemaakt door Jaap van Leeuwen, in opdracht van de WOU, die de prent op 23 september 2006 ingelijst aanbood aan het Schakelbestuur ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het dorpshuis.
    Die hangt nu bij de ingang van de gymzaal, die de Beukemazaal is gedoopt. Wie wil weten wie Beukema was (waren!) verwijs ik naar het Brugborgboek, blz. 110, de notitie over het Beukemafonds staat op blz. 147. Het boek ligt, zolang de voorraad strekt, te koop bij AH-OHB, direct na de ingang links aan de balie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor de info Willem. Maar ik betwijfel nog steeds die adelaar. Zou het kunnen zijn dat de beeltenis ouder is dan de maatschappelijk meer gewenste verklaring daarvan? Google eens op adelaar en fenix afbeeldingen...

    Kees K.

    BeantwoordenVerwijderen