vrijdag 2 januari 2015

KIJK MEER NAAR JE BUREN

Raadslid Inge Jongman van de ChristenUnie vindt dat buren meer naar elkaar om moeten kijken. Dat zegt Jongman na de vondst van een overleden man in Beijum. De man stierf een natuurlijke dood en lag al twee tot drie jaar in zijn huis. Jongman vindt dit bijna onvoorstelbaar. Als moment om als buren even bij elkaar aan te bellen voor een praatje noemt ze het maandelijkse alarm. www.oogtv.nl

9 opmerkingen:

  1. Tips om de verweesde samenleving socialer te maken. Ter meerdere overdenking.


    1. De meterstandenopname voor water en energie dient weer elk jaar persoonlijk plaats te vinden. Aanbellen dus. Bij geen reactie contact opnemen met de verhuurder of de gemeente. Uit te voeren door het Waterbedrijf Groningen en de energiemaatschappijen.

    2. Het organiseren van actieve heerdcomités/straatcomités, die de heerd of straat goed in de gaten houden. Ook wat betreft overlast, verkeer en groene zaken.

    3. Brievenbussen van bewoners die overvol zijn van post, kranten, etc. doorgeven aan de verhuurder, zodat de buurtconciërges van de grote woningbouwcorporaties nadere actie kunnen ondernemen. Dit kan ook een taak zijn van een alert straatcomité of een straatcontactpersoon.

    4. Sociaal nabuurschap. Kijk goed naar uw directe woonomgeving. Neem zo nodig contact op met de MJD, de wijkagenten, het CJG, de GGD, STIP, etc. Wees alert!

    5. Het is een goede zaak als nieuwe bewoners/buren in een straat met elkaar kennismaken. Elkaar spontaan de hand geven. Ik weet niet of het project “Welkom in de buurt” nog bestaat. Zo niet, dan kan de MJD dit project nieuw leven inblazen; samen met de bewonersorganisaties en de straatcomités.

    Dit voorval in de Wibenaheerd geeft blijk van het feit dat de samenleving ten diepste verweesd is. Een participatiesamenleving is iets geheel anders. Laten we beginnen om naar elkaar om te zien. Omdat het om mensen gaat.

    Over “een verplicht maandelijks contact met de buren” na het Veiligheidsalarm moet ik nadenken. Nabuurschap moet uit de harten van de mensen komen. Betrokkenheid valt moeilijk dwingend op te leggen, dunkt me.

    Het idee van mevrouw Jongman kan onderdeel zijn van een stedelijke discussie over “Vertrouwen in de buurt”. Sociale betrokkenheid binnen en met de wijk. Samen met de Sociale Teams in de stad.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Kees, je gaat me met al je juridische kennis toch niet vertellen dat een pleonastisch woord als 'participatiesamenleving' iets toevoegt aan samen leven?

    Je genoemde signaleringspunten zijn inderdaad reden voor diverse figuren om alarm te slaan. Je vergeet overigens de gouden tip om nooit automatische incasso's toe te staan, dan is zelfs een dode gauw gevonden als wanbetaler.

    Maar als iemand alleen leeft en alleen doodgaat, waarom moet dat dan ook weer allemaal gecontroleerd worden? En als dan op voorstel van mw Jongman iedereen op de eerste maandelijkse maandag bij elkaar gaat aanbellen en bij geen respons de politie de deur laat inrammen? Afgezien van het feit dat veel bewoners sowieso de deur niet opendoen, dus een terechte schadeclaim gaan indienen, stel dat je dan een lijk vindt van twee weken oud? Wat maakt dat dan uit?

    Kees K.


    BeantwoordenVerwijderen
  3. We zijn gaan geloven in het individu in eigen kracht. Zelfstandigheid. Mobiliteit.
    Maar onderzoek alles en behoud het goede!
    De groep. Het collectief. Het grotere geheel. Waar we mee verbonden zijn. Die zijn we vergeten. Het is achtergelaten als oud vuil.
    En die verbondenheid en het gevoel van eenheid is niet meer van deze tijd. De tijd van carrière en eigen belang en consumentisme.
    Ik en ik en ik.....vormen geen SAMENleving. Of toch. Eentje waar mensen dood achter blijven liggen in hun huizen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag Kees K.,

    In ben geen voorstander van het "begrip" participatiesamenleving (inderdaad een pleonasme, zoals ik eerder geschreven heb op Beijumnieuws). Zeker niet zoals deze wordt opgelegd in de Participatiewet van het kabinet Rutte II. Zonder sociaal draagvlak.

    Mantelzorg kun je niet verplicht stellen. Vrijwilligerswerk kan per definitie niet opgelegd worden. Zo ja, dan worden deze vrijwilligers gedemotiveerd. En de doelgroep die veel zorg en aandacht nodig heeft.
    Sterk uitgedrukt: mantelzorg is geen taakstraf. Idem dito vrijwilligerswerk.
    Veel beter is het om vrijwilligerswerk en mantelzorg te belonen met een premie of bepaalde kortingen. Zorgverzekeraar Menzis stuurde me onlangs hierover een nieuwsbrief.

    Mijn punten van overweging zijn bedoeld om te streven naar een zorgzame samenleving. Met de nadruk op de samenleving en niet op de staat. Met een groot WIJ-GEVOEL. Bezielde verbanden, waarin men zich thuis voelt. Samen verantwoordelijk. De samenleving van nu is gefragmenteerd. Losse atomen of zanddeeltjes. Er is een relatie met de opvoeding, de ontzuiling en tweeverdieners.

    Het niet toestaan van automatische incasso's is nieuw voor me. Erg creatief. Voor mij is dit wel lastig, omdat automatisch betalen wel gemakkelijk is. Bedankt voor de tip.

    Centraal staat aandacht voor elkaar. Dat mensen niet wegkwijnen of jarenlang onopgemerkt blijven. Dit voorval in Beijum-Oost gaat mij door merg en been. Dit heeft mij enorm diep geraakt. Nog steeds...


    N.B. 1: Ik ga volgende week contact opnemen met het Waterbedrijf Groningen. Met betrekking tot het persoonlijk opnemen van de watermeterstand. Elk jaar.

    N.B. 2: Volgende week ga ik aan woningcorporatie De Huismeesters vragen of bezuinigd wordt op de buurtconciërges. Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst wil dat woningcorporaties niet meer investeren in sociaal buurtbeheer, gegeven de nieuwe Woningwet. Een zeer foute zaak!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als de hele samenleving brandt op het vuur van het ego wat verwacht je dan.

    Hier zijn subtiele en minder subtiele krachten on het spel. Of gewoonweg platvloers indoctrinatie van multinationals met aan de leiband de regering wetgeving en handhaving.
    Onder het mom van vrijheid zijn we eenheidsworsten geworden.

    Mens denk
    Mens voel.

    En als alles straks uit de hand loopt dan nog gaan we vragen aan anderen om oplossingen?
    Houd jezelf niet langer voor de gek. Dat doet de reclame de politiek de bestuurders de media en het onderwijs wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste Ik,

    Mens denk
    Mens voel.

    Dat lijkt me een aansporing voor het zelfverheffen van de eigen waarheid? Dus het ego?

    Kees K.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Beste Kees, het is wel raar toch dat in een democratie een wet doorgevoerd wordt zonder sociaal draagvlak? Het 'draagvlak' zoals bedoeld zijn immers de stemmende burgers. Een kabinet de schuld geven is ook nogal wegkijken van de eigen verantwoordelijkheid.

    Maar ik ben het helemaal met je eens dat een participatieplicht vanuit de overheid alleen maar tot ongemak en meer destructie van persoonlijk contact zal leiden. Maar als dan mantelzorg en vrijwilligers betaald moeten worden (vanuit de overheid neem ik aan), waarom dan in hemelsnaam niet gewoon professionals een baan gunnen? Okee, ik weet het antwoord, het is goedkoper. En ik ben dus bang dat menzis, hoewel ik de brief niet ken, straks dan ook mantelzorg gaat 'inkopen'.

    Waar je m.i. op doelt is dat mensen elkaar moeten kennen en liefhebben. Dat zou heel mooi zijn, maar staat ook een beetje buiten de realiteit. Helaas natuurlijk. De hint naar het falen van oud christelijke familieverbanden zou ik willen uitbreiden naar multiculturele disharmonie die maar blijft bestaan. Ook helaas natuurlijk.

    Als er voor mensen gezorgd moet worden moet dat uit liefde zijn, niet vanwege een of andere normering. En als mensen geen zin hebben in die bemoeienis, mogen ze zelf hun eigen leven of dood bepalen.

    Stef Blok is natuurlijk een heel verkeerde zaakwaarnemer voor welke zaak dan ook, eens. Maar meer aanbellen bij woningen door een waterbedrijf, gas/electra-opmeter, dat zal het niet gaan worden als het gaat om een eventuele spaarzame dode in de toekomst die zich daar niks van aantrok. Het lijkt mij beter om de euthanasiewet wat makkelijker te maken.

    Kees K.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Willem Pauwelussen04 januari, 2015 16:16

    Zou de radendemocratie een oplossing kunnen zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een radendemocratie. Dat is me helemaal onbekend behalve dan vanuit het communisme waar raden fungeerden. Maar dat was niet zo democraties.

    Ik kan dus geen antwoord geven op de vraag, maar ben altijd benieuwd naar een andere bestuursvorm dan 1 die het volk laat kiezen uit tig partijen die allemaal hun huid verkopen tegen marktwaarde.

    Kees K.


    BeantwoordenVerwijderen