zondag 15 februari 2015

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (218)

In de winter vallen de knoppen aan de verder kale takken duidelijk op. De knoppen van een boomsoort zijn meestal een goed kenmerk voor determinatie. Er schijnt weinig variatie te zijn tussen individuen. Het is wel zo dat de knoppen veranderen van het eind van de herfst tot het vroege voorjaar wanneer de bladeren uitlopen. Gedurende de winter is er meestal weinig verandering in knoppen te zien. Vlak voordat knoppen uitlopen worden ze groter.

Maar niet alleen de knoppen vallen op, ook de bladlittekens. Dit zijn de plekken waar het vorig jaar de bladeren aan de takken zaten. Dat blad viel in de herfst af, maar op de aanhechtingsplek bleef een litteken achter. Voor elke boomsoort een kenmerkend litteken. Er is een grote verscheidenheid in vorm, zoals rond, langgerekt of als een half maantje. Midden in zo’n litteken zijn ook telkens de afgebroken vaatbundels te ontdekken. Daar stroomden eerder water en voedingstoffen doorheen. Ook die vaatbundels zijn weer kenmerkend voor elk soort: soms is het maar één grote groep, soms drie of vijf stuks. Eenlingen of bundels. Liggend in een cirkel, onregelmatig verspreid of netjes geordend in een hoefijzervorm. Er is een duidelijk verschil tussen verse bladlittekens en die van voorgaande jaren.

Op de foto links zie je knoppen en een bladlitteken van de paardenkastanje. Na het afwerpen van de bladeren in het najaar laten de voetstelen grote hoefijzervormige littekens achter. Zelfs de spijkers van een hoefijzer lijken erin te zitten: de littekens van de vaatbundels.

Voor het op naam brengen van de andere boom, met de donzige knoppen en mooie bladlittekens, kreeg ik hulp van “buitenaf” (hartelijk dank). Het blijkt een hartnoot te zijn, beter bekend als de Japanse walnoot. De boom dankt zijn naam aan de vorm van de noot die in dwarsdoorsnede lijkt op een hart. De noot is makkelijk te kraken en heeft een zoete smaak zonder een bittere nasmaak zoals die vaak bij zwarte noten wordt gevonden.
De hartnoot kan 20 tot 30 meter hoog worden en komt van origine voor op de eilanden Japan en Sachalin.

Info: close-up-hortus-arcadie.nl/, bomengids.nl/, bomenoverleven.nl en permacultuurnederland.org/

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten