zondag 8 februari 2015

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (218)

Op de Kinderwerktuin zag ik een dood takje met daarop een paar helder gekleurde zwammetjes. Het zijn gele trilzwammen (Tremella mesenterica). De gele trilzwam wordt doorgaans aangetroffen op rottend hout (dode takken die nog aan de boom zitten, gevallen takken of dode wortels). Toch is het geen saprotrofe soort (opruimer van dood materiaal), maar een parasiet die het mycelium van verschillende soorten schorszwammen aantast. De zwamvlok of mycelium is het netwerk van alle draden van een schimmel.

Het geleiachtige vruchtlichaam van de gele trilzwam is glanzend geel tot knaloranje van kleur en kan flinke afmetingen bereiken (wel 10 cm). Jonge exemplaren zijn lichtgeel. De paddenstoel komt over een groot deel van het noordelijk halfrond voor, in ons land is het een algemeen voorkomende soort. De vruchtlichamen verschijnen meestal in koelere periodes van de (late) herfst, de winter en het (vroege) voorjaar. In droge toestand verandert de substantie van geleiachtig tot kraakbeenachtig taai en wordt dan donkerder van kleur.
Er bestaat ook een kleurloze vorm van de gele trilzwam die wit doorzichtig is als melkglas.

De naam Tremella is afgeleid van het Latijnse tremellosus ("bevend" of "trillend"). Mesenterica betekent "op het mesenterium, d.w.z. het middendarmvlies, gelijkend". De Nederlandse naam "trilzwam" slaat op de geleiachtige structuur van het vruchtlichaam.

De gele trilzwam wordt in Europa niet als een eetbare paddenstoel beschouwd, hoewel hij in het Verre Oosten voor consumptie wordt verzameld. Daar staat hij bekend als de “Yunnan golden fungus”. In Aziatische landen wordt hij ook als geneesmiddel gebruikt bij longaandoeningen. De paddenstoel bevat polysacchariden met hoestonderdrukkende, anti-asthmatische, bloedsuiker normaliserende, ontstekings- en tumorgroei remmende eigenschappen.

Info: Wikipedia en zwammeninzuidhorn.nl/

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten