zondag 1 maart 2015

IS HET ZO ERG MET DAT SNOEIHOUT IN BEIJUM?



"Kun je een keer een bericht wijden aan het vele snoeihout dat op verschillende plekken in de wijk langs de weg ligt? Er zijn mensen die zich er dood aan ergeren hoe traag de gemeente Groningen met het opruimen van deze troep is." Was getekend, een prominente Beijumer. Maar ergert zich echt iedereen aan het snoeihout?
Zie foto's. Is het allemaal echt zo erg? Of wordt er misschien een beetje gezeurd? Op bovenstaande afbeelding is te zien dat bewoners van het Centraal Wonen-project creatief met snoeihout omgaan. Maak er iets leuks van. En de situatie op de andere foto's, is die echt zo erg?
Op een vorig bericht over snoeihout in de wijk 

werd o.a. zo gereageerd:
Zolang het niet op de paden ligt moet men wat minder zeuren. Snoeihout laten liggen is goed voor de natuur. Gaan insecten in das weer goed voor de vogels. Daarnaast is het ook een goede schuilplek voor egels en andere dieren. Natuur hoort niet netjes opgeruimd te zijn.
Een ander reageerde als volgt:
Lijkt een aanzet tot een houtwal, prima voor andere dieren dan de mens. En wie heeft er last van?
Het is kostenbesparend en milieuvriendelijk. Toch niks mis mee? 

De blogger probeert de klagers te begrijpen, maar hij weet zo ook niet wat het probleem is van snoeihout dat een tijdje opgestapeld langs de weg is. Staat het slordig? Of heeft het met achterliggende ergernis over de kaalslag der Beijumer bomen te maken?

Het enige punt is, lijkt de blogger, het moet niet gaan stormen. Zie onderstaande foto, er ligt een partij snoeihout op de route richting de Froukemaheerd, vanaf de wijkring gezien.

Wel eens van begeleidingssnoei gehoord?
Een 'boomverzorgings"bedrijf...
Als bomen vrij kunnen uitgroeien, dan begint de kroon zo laag dat het onmogelijk wordt er onder door te lopen. Vaak buigen de takken zelfs door tot op de grond. Op plaatsen waar het verkeer last heeft van de takken moeten ze worden weggehaald. De boom moet van kleins af aan begeleid worden tot hij volgroeid is. Er kan niet jaren worden gewacht met snoeien en dan in een keer heel veel takken verwijderen. De boom kan daar niet tegen. Bovendien lukt het zo niet om een mooie rechte stam te verkrijgen. Deze vorm van snoeien noemen we begeleidingssnoei.

De begeleidingssnoei moet worden herhaald tot er een takvrije stam van ongeveer 8 meter gevormd is. Op deze manier kunnen ook vrachtwagens veilig onder bomen doorrijden. Het is belangrijk eerst de probleemtakken weg te nemen, die over een paar jaar problemen op zouden kunnen leveren. Per snoeibeurt mogen niet te veel takken worden verwijderd. Wanneer dit wel gebeurt, groeit de boom niet meer goed. Ook moet er rekening worden gehouden met de sapstroom. In het voorjaar lopen sommige bomen, zoals de berk en de esdoorn, door een sterke sapstroom de kans dood te bloeden

3 opmerkingen:

  1. Waarom dat gesnoei in het voorjaar moet is mijn vraag.

    Zo ontneem je de vogels toch hun nestplaatsen in dit voorjaar.

    Houtwallen en gevlochten tuinhekken en erfafscheiding, een prima idee, maar ik ben bang dat alles door de versnipperaar gaat, om het zogenaamde "onkruid" mee te bestrijden.

    Kijk eens langs de sloten wat daar bloeit, of langs de bermen.
    Het is bedroevend slecht gesteld met de natuur in Beijum.

    BeantwoordenVerwijderen

  2. Kan men dan niet beter in het najaar snoeien als het al moet, wat ik wel begrijp?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tijd voor een actie guerillia gardenng. Dus de omgeving verfraaien door zaadjes te strooien. Neem wat zad van planten uit je eigen tuin en verspreid het op plekken in je buurt. Waarom wachten op de gemeente.

    BeantwoordenVerwijderen