vrijdag 6 maart 2015

NOG EVEN OVER HET SNOEIHOUT IN DE WIJK


Er wordt wat af geëmmerd over het snoeihout dat her en der in de wijk ligt opgestapeld. Zie ook eerdere berichtgeving over dit onderwerp.
Bovenstaande foto werd gemaild met tekst: "Moet dat nou? Waarom gooien ze het snoeihout over de jonge lentebloemetjes heen?" Daar zit wat in, jonge kwetsbare plantjes waar een hoop takken op wordt gesmakt, dat lijkt me niet nodig. Locatie wijkring tussen het winkelcentrum en de Beijumkorf in.
Op de linker en rechter foto is te zien dat rond de Wiershoeck creatief met snoeihout is omgegaan, er zijn snoeihout-wallen van gemaakt als een soort van erfscheiding.
Op de site van Rijkswaterstaat/Leefomgeving staat wat snoeihout is en wat je er allemaal mee kan doen:

Snoeihout

  • Snoeihout is houtachtig afval afkomstig van onderhoud van bomen en struiken in bos(bouw), natuurgebied, (stads)parken ed., zoals takken en boomstobben.
Hieronder vindt u een aantal voorbeelden uit de praktijk van toepassingen van snoeihout.
Onderstaande toepassingen vallen onder de vrijstelling van artikel 10.1a. Tenminste; als het materiaal ook aan het criterium van ‘niet-gevaarlijk’ voldoet. En de maximale waarden voor zware metalen en organische microverontreinigingen niet overschreden worden (zie de voorwaardenhierboven).
  • Een agrariër krijgt snoeihout van een natuurorganisatie om te composteren en het compost wordt binnen het bedrijf van de agrariër toegepast.
  • Een natuurbeheerder geeft snoeihout af aan iemand die het gaat gebruiken voor energieopwekking.
Creatief met snoeihout in de Wiershoeckuin
  • Snoeihout komt vrij bij een bosbeheerder of een agrariër.
    In het gebied waar het is vrijgekomen of in een ander bos- of landbouwgebied, wil men:
    - er een houtwal van maken
    - het gebruiken als slootdempingsmateriaal
    - er (na verkleining) paden mee aanleggen of onderhouden

1 opmerking:

  1. "Een natuurbeheerder geeft snoeihout af aan iemand die het gaat gebruiken voor energieopwekking." Heerlijk die ambtenaren. Gooi het dan gewoon terug in de natuur, die weet er wel raad mee als biomassa.

    Maar ook een fijn plan om terug te gaan naar houtgestookte auto's zoals in wo2.

    En de 'verkleining', dus het door een schredder jassen van de zooi, kan ook goed te benutten zijn om de paden in het beijumbos beter beloopbaar te maken.

    Kees K.

    BeantwoordenVerwijderen