Het zijn zo van die rituele dingen binnen een jaar Beijumnieuws. De jaarwisseling natuurlijk, de zomervakantie, de intocht van Sinterklaas, Sint Maarten, Bruisend Beijum. Wat de blogger betreft hoort de aanbieding van een grote fles paardenbloembier uit eigen wijk door kruidenvrouwtje Saskia Nieboer ook tot de jaarlijkse rituelen.
Gistermiddag was het weer zover, en het is dit keer iets later dan vorig jaar, maar dat heeft te maken met het feit dat de hele natuur deze lente later op gang is gekomen. Ons kruidenvrouwtje liep met een mand en een individuele cursist (kruidenworkshop) langs de Beijumerweg, ter hoogte van de Wiershoeck.
Altijd leuk, even een paar foto's maken, ons kruidenvrouwtje zag er uit als een soort van Roodkapje met haar mandje. Alsof ze zo bij haar grootmoeder (en de boze wolf) op bezoek gaat. Zie foto's rechts en beneden.
Opeens: "Ik heb nog een grote fles paardenbloembier voor je." Nou ja zeg, een grote fles met het heerlijkste alcoholische vocht uit eigen wijk werd de blogger aangeboden. Zie bovenste afbeelding, naast de bloeiende paardenbloemen staand overhandigde Roodkapje, pardon, Saskia Nieboer, de lekkernij aan de blogger.
Wat een genot, zie foto links. Het enige minpunt aan het bier is dat het niet schuimt. Maar wat een smaak! De blogger is de rest van de avond lekker onder de pannen.
De kritische lezer denkt wellicht (terecht): moet jij wel geschenken aannemen? De blogger is het daarmee eens, en hij verklaart bij deze plechtig dat als het kruidenvrouwtje van Beijum gedragingen laat zien die echt niet door de beugel kunnen, dit ook gepubliceerd zal worden. Onafhankelijkheid boven al.
In april 2011 stuurde de kruidenvrouw het recept voor paardenbloembier.
Zie Beijumnieuws van 6 mei 2010:
BeantwoordenVerwijderenhttp://beijumnieuws.blogspot.nl/2010/05/paardenbloembier-ut-beijum.html
Citaat:
“Paardenbloemen ontgiften, aldus Saskia Nieboer, ze ondersteunen de lever en de nieren. Een alcoholpercentage van meer dan tien procent gaat er nu in, met mijn lever als dubbelzijdige klant. Enerzijds mag dit orgaan de alcohol weer gaan verwerken, anderzijds wordt ie gesteund door de paardenbloemen. Wat een geweldige smaak bier. Waar vind je dat nou, bier uit eigen wijk. Het kan allemaal. In Beijum.” Einde citaat Beijumnieuws.
Zie verder:
http://de-gulle-aarde.blogspot.nl/2012/05/paardenbloem-bier.html
http://degroenezon.blogspot.nl/
http://degroenezon.blogspot.nl/2013/05/tijd-voor-paardenbloembier.html
Maakt het kruidenvrouwtje ook paardenbloemenwijn? Dat heb ik een keer gehad (ook in Beijum) en was heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenJe kunt er ook stroop, sap of wijn van maken
BeantwoordenVerwijderenPaardebloemstroop maak je als volgt:
Op 200 gram paardebloemkelken (dus niet de steel of het blad, het liefst uitsluitend de gele blaadjes!) gebruik je 1 liter water, 1 of 2 (biologische) citroenen en maximaal 1 kg rietsuiker. Laat de bloemen een nacht weken in ruim water. Door de zeef heen (de bloemen goed erin samenpersen), de suiker en de in schijfjes gesneden citroenen erbij en zonder onderbreking op een zo klein mogelijk vuur laten koken. Af en toe roeren. Hoe langer het kookt hoe dikker de stroop, dat kan met grote hoeveelheden wel drie dagen achtereen zijn. Uitgieten in jampotjes en op een donkere plek bewaren. Het is ook in te vriezen. De stroop wordt aanbevolen voor desserts, zoals ijscoupes, en voor het zoeten van kruidenthee, maar is ook te gebruiken als broodbeleg.
Wilde je eigenlijk sap maken, dan hoeft het niet eerst een nacht te weken, omdat het dan zo vloeibaar blijft dat het ook nog wel door de zeef komt. Koken hoeft dan niet langer dan een kwartier tot een half uur. In het koude jaargetijde kun je het sap verdunnen met heet water en citroensap.
Voor wijn verzamel je in de twee handen zoveel bloemkelken als je samengeperst kunt vasthouden en je doet dat zes keer. Dan zes liter water erop, de schil van twee (biologische) citroenen én twee idem sinaasappelen, drie kg rietsuiker, en een beetje wijngist, en dat allemaal vijftien minuten koken, daarna door een zeef en laten afkoelen. Een beetje wijngist in wat lauw water roeren. Toevoegen en alles in een grote wijnmaakfles gieten (die zijn ongeveer 50 cm in doorsnee en bij speciaalzaken verdrijgbaar). Op een niet al te koude plek, waar ook de temperatuur niet al te veel schommelt, vijf dagen laten staan. Weer door de zeef. Tenslotte de flessen ermee vullen. Let wel: geen wijnflessen maar champagne- of sektflessen), want de wijn gist nog na dus de wand moet sterk genoeg zijn. Stevig de kurk er op drukken. Minstens twee maanden in de kelder laten rijpen. Het is mousserende wijn, zo helder als water.
Laatst tijdens de stream van Radio Beijum kwam Saskia met een grote fles aan. Daar zat paardenbloembier in. Het deed me een beetje denken aan Radler. Ik vond het lekker.
BeantwoordenVerwijderen