Het braakliggende Innersdijk-terrein |
"Er komt noodopvang voor aardbevingsslachtoffers uit Beijum in het nieuw te bouwen Innersdijk......"
Het duurt maar en het duurt maar. Zal verpleeghuis Innersdijk ooit terugkeren naar Beijum? Naar het schijnt lijdt Zorggroep Groningen al enkele jaren verlies, als enkele ouderenzorg-instelling in Groningen. Maar er is nog iets, Beijum ligt in het aardbevingsgebied. In het nieuw te bouwen verpleeghuis zal ook een noodopvang voor aardbevingsslachtoffers uit Beijum komen.
De papieren versie van Dagblad van het Noorden schrijft dit weekend in de zaterdagkrant over het verlies lijden en de aardbevingsperikelen rond de nieuwbouw van Innersdijk:
Dat (het verlies lijden; JF) komt vooral door de nieuwbouw van verpleeghuis Innersdijk in de woonwijk Beijum, die telkens weer wordt uitgesteld. Het oude Innersdijk is in 2011 gesloopt en in Ten Boer is een tijdelijk verpleeghuis neergezet. Zo kon in alle rust aan een nieuw verpleeghuis gebouwd worden midden in Beijum.
Maar intussen veranderen de regels waardoor mensen veel lastiger worden toegelaten tot verpleeghuizen. Het eerste bouwplan kon in de prullenmand en een tweede, kleiner plan werd getekend. Maar nu dat af is blijkt Beijum in het aardbevingsgebied te liggen. Het tweede bouwplan is dus weer geschrapt. Er moet nu een compleet nieuw verpleeghuis getekend worden. Niet zomaar een beetje aardbevingsbestendig, maar meteen geschikt voor opvang van eventuele slachtoffers van aardbevingen in Beijum. "Als je toch in het centrum van een woonwijk een zorgcentrum bouwt, kan het maar beter ook geschikt zijn voor noodopvang", zegt Hommers (topvrouw van Zorggroep Groningen die in het artikel wordt geïnterviewd; JF). Maar het kost wel een lieve duit. De zorggroep legt dan ook miljoenenclaims neer bij de NAM.
Het grote geld en de schurken van de NAM. Ophangen die lui.
BeantwoordenVerwijderenStemmingmakerij.
BeantwoordenVerwijderenMiljoenenclaims. Natuurlijk.
Stemmingmakerij om over te berichten over een noodopvang voor aardbevingsslachtoffers. Als het zo gek gaat worden, dan hebben we geen Innersdijk meer nodig. Dat moet er veel meer gebeuren.
BeantwoordenVerwijderenEn over claims: ik denk dat ik ook al vast maar een ton ga claimen. Vandaar mijn opmerking over miljoenenclaims.
Dus beticht ik het DvhN van stemmingmakerij. En Zorggroep Groningen? Bedenk dat zelf maar.
Op mijn website ik een jaar of vijf geleden een betoog geschreven over Innersdijk. Dat is overigens volledig achterhaald.
Schokkend Groningen, Innersdijk wordt een vpl-huis voor oorlogsslachtoffers tegen de de terroristen van de NAM
BeantwoordenVerwijderenBeijum-Oost ligt samen met Lewenborg in Gronings gaswinningsgebied. De rest van gemeente Groningen ligt niet boven de Slochteren gasbel, zie tekeningen van GBB. Dus dat de Veiligheidsregio in genoemd dichtbevolkt gebied extra maatregelen wil is zo gek nog niet.
BeantwoordenVerwijderenDat Beijumers tot nu toe zwijgen over aardbevingen, schade en angst heeft economische en psychologische redenen. Eigenaren zijn bang voor groot waardeverlies van onroerend goed en overlast. En het is ingrijpend om te erkennen dat je fout woont, op risicoplek; cognitieve dissonantie.
Cognitieve dissonantie ?
BeantwoordenVerwijderenToe maar !
Deze woorden doen mijn aarde beven !
Wie heeft in het programma van eisen PVE nieuwbouw Innersdijk geschikte opvang voor evt. slachtoffers van aardbevingen in Beijum laten opnemen? Gemeente, en wie dan, Zorggroep Groningen, aardbevingenman Alders, Veiligheidsregio, corporaties of? Nieuwsgierig, want wie doorbreekt nu de stilte en weet meer over on/veiligheid van Beijumers op de gasbel. Het zal toch niet zo zijn dat mevrouw Hommes van de Zorggroep haar miljoenenclaim richting NAM als gouden kans misbruikt om te verbergen dat het oude Treslinghuis niet naar stad terugkeert omdat het aantal verpleeghuisklanten in stad zo krimpt door de nieuwe regels dat een nieuw Innersdijk in de wijk overbodig is? En wat moet er dan met de lege ruimte en het verlies aan arbeidsplaatsen in de wijk? Misschien toch die grote Speeltuin aan het Plein hier realiseren? En tegelijkertijd de buitenfitness en een zelfstandig onderkomen met buitenterrein van scouting de Voerman erbij? Een economische en sociale multiplier van je welste voor de ruimte en de mensen. NAM heeft leefbaarheidspotje voor getroffen winningsgebied; provincie heeft economische ontwikkelingszak met geld voor getroffen aardbevingsgebied en de gemeente kan de investering mooi regisseren als verantwoordelijke voor de stad en de stadjers achterin Beijum.
BeantwoordenVerwijderenEr komt geen aparte noodopvang-voorziening voor aardbevingsslachtoffers onder wijkbewoners in de nieuwbouw van Innersdijk in Beijum, zegt Peter Drenth. Hij is medebestuurslid van Zorggroep Groningen en vandaag gebeld door HVPB.
BeantwoordenVerwijderenDe nieuwbouw wordt wel 15 tot 20% duurder door de verplichting aardbevingsbestendig te bouwen; Beijum ligt als oostelijke stadswijk bovenop het risicovolle gaswinningsgebied. Verpleeghuizen vallen onder de hoogste eisen van de nieuwe NPR, de nationale praktijk richtlijn bouw, omdat de bewoners niet zelfstandig mobiel zijn en afhankelijk van derdenhulp bij onveilige situaties om hun woonplek te ontvluchten. Het NPR, met seismologische kaart rond epi-centrum, wordt eerst eind dit jaar vastgesteld, waardoor ook Innersdijk moet wachten op berekeningen, net als bijvoorbeeld het Forum aan de Grote Markt. Drenth geeft aan dat er buiten de NPR-eisen geen externe partij is die aan de touwtjes trekt wat voor gebouw, en met evt. extra functie als noodopvang voor de wijk, er in de toekomst terug zal komen op de nu reeds jaren lege plek in Beijum. Voor hem is helder dat de NAM volledig op moet draaien voor de extra kosten.
gerrit lennips hvpb
Ik stel voor: een mooi groot grasveld met speelplaatsen, buitenfitness, genoeg zitplekken, voor jong en oud, en het hele innersdijk gewoon te schrappen. Dat wordt prachtig met al de bestaande fonteintjes. Misschien ook een vergoting van de bestaande vijvers? Waar je evt ooit kan schaatsen?
BeantwoordenVerwijderenGr jeroen (beijummer)