zondag 27 september 2015

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (245)


Volgens veel beschrijvingen lijken veel ongevaarlijke insecten op insecten die bijvoorbeeld wel kunnen steken. Geel-zwart getekende insecten, zoals deze ‘gewone vliegendoder’ lijken, volgens die beschrijvingen op de bekende ‘limonadewesp’ en lopen daardoor minder gevaar om te worden aangevallen. 

Het zal wel zo zijn, maar lijkt deze gewone vliegendoder nou echt zoveel op zo’n limonadewesp? Ik vind van niet, maar waarschijnlijk vinden veel mensen zo’n geel-zwart vliegend insect toch wel eng. Dat is jammer want veel insecten doen helemaal niets.

De gewone vliegendoder is een slanke en glanzende graafwesp met een geel gebandeerd achterlijf. Het eerste segment van het achterlijf is steelvormig. Op de kop is een gele U zichtbaar. Deze soort is 7 tot 14 mm groot en komt van juli tot oktober voor op open, zandige plaatsen. Lokaal kan de soort talrijk voorkomen, ook in stedelijke gebieden. Ik kwam deze mooie graafwesp al een paar keer tegen op de tuinen van De Wiershoeck en de Kinderwerktuin.
Het vrouwtje graaft een ongeveer 30 cm diep nest, bij voorkeur in een talud (hellend vlak of glooiing van een aarden wal). In dat nest legt ze eitjes en daaruit komen na verloop van tijd larven. Het vrouwtje vangt vliegen en brengt die naar het nest als voedsel voor de larven. Maar ze vangt ook vliegen voor de eigen suiker- en eiwitbehoefte. Het slachtoffer wordt dan gekneed en gemasseerd totdat er vloeistof uit de zuigsnuit vloeit en dat wordt dan opgelikt.

(Info: SoortenBank.nl en Natuurlexicon.be) 

Foto + tekst: Luit Staghouwer

2 opmerkingen:

  1. Mooie foto's echt vakwerk. Complimentjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Theo,

    Bedankt voor je positieve reactie. Vakwerk? Ach, gewoon het 'werk' van een hobbyfotograaf, maar wel een serieuze.

    Groetjes,

    Luit Staghouwer

    BeantwoordenVerwijderen