dinsdag 6 oktober 2015

BEHOUD VAN IDENTITEIT GROENE LONG OF ONTWIKKELING DAARVAN?

Nu nog alleen Groene Long, binnenkort ook Sociale Long?
De ecologische vijver thv de Grevingaheerd

POLL: WAT WILLEN BEIJUMERS MET HUN GROENE LONG?

Veel Beijumers hebben wijkpark de 'Groene Long' even lief als hun eigen tuin. Dus komen twee keer per jaar zo'n zestig mannen en vrouwen en kinderen op zaterdagochtend bij elkaar om vol enthousiasme plantjes te poten, struiken en bomen te snoeien en zwerfafval op te ruimen. De werkgroep 'Groene Long' zet zich in voor het behoud van de identiteit van het park. Wilt u hierover meepraten? Of meedoen bij de opruimdagen? Geef u dan op....

Bovenstaande tekst staat in de jongste magazine van Beijum. Zie afbeelding boven, klik desgewenst groter.
Wat opvalt is dat er voor behoud van de identiteit van het park in de tekst staat. En niet voor de ontwikkeling van het park. Betekent het dat aspirant vrijwilligers zich moeten schikken naar de door enkele mensen zelfverklaarde identiteit van het park?
Wat is eigenlijk de identiteit van de Groene Long. En wie bepaalt dat?

Sinds het afgelopen voorjaar/zomer heeft Beijum kennisgemaakt met de mensen (vooral vrouwen) van de Sociale Long. Die willen graag een actieve Groene Long, een grote speeltuin en regelmatig activiteiten. Buitenfitness zou ook graag een plekje in de 'Long' willen.

De dames en heren van Buitenfitness en Sociale Long bedienen zich niet van een ramkoers, ze hebben respect, goed overleg en verbindingen leggen hoog in het vaandel staan.

Het laat onverlet dat de werkgroep Groene Long (afgelopen zaterdag op Bruisend Beijum, zie foto beneden) niet het alleenrecht op ons aller wijkpark heeft.
Het behoud van de identiteit van de Groene Long krijgt op de duur wat dogmatisch, iets vastgeroest. Dat is ironisch genoeg tegennatuurlijk, gelet op het feit dat het hier om een natuurgebied gaat. Natuur willen groeien, bloeien, zich ontwikkelen.

De beide genoemde heren in het magazine-artikel, zie boven, hebben als vrijwilligers hun sporen verdiend in de wijk. Maar het kan niet zo zijn dat twee zeventigplussers voor de komende tien jaar gaan bepalen wat de identiteit van de Groene Long moet zijn.
Het Trefpunt, de Boerderijum, over de vijfhonderd sympathisanten van de Sociale Long, allemaal willen ze een wijkpark met meer reuring en activiteiten.

Zou het en/en kunnen? Een actieve Groene Long mét behoud van de zelfbedachte identiteit?  Een lid van Sociale Long afgelopen zaterdag: "Wat wij willen hoeft niet tegen de identiteit en de visie van de Long in te gaan. Er kan prima een speeltuin komen met allemaal speeltoestellen die van natuurlijke materialen zijn gemaakt en wat precies past."

Zo'n houding kenmerkt de mensen van Sociale Long. Maar op een gegeven moment gaat de macht van het getal meespelen. Als bijvoorbeeld duizend mensen in Beijum een actieve Groene Long willen, tegenover een paar mensen van de behoudende werkgroep Groene Long, dan moet de democratie, meeste stemmen gelden, haar werk doen.

Zie de poll linksboven.


2 opmerkingen:

  1. Vijf miljoen is er de laatste paar jaar uitgegeven aan het leegkappen en opnetten van de groene long. De corporaties, gemeente en bewoners hebben via lokaal akkoord wonen de grootste hap betaald; openbare werken de rest. Zo zou Beijum kleurrijke en groene identiteit behouden en zich niet verder ontwikkelen als zwarte en versteende achterstandswijk, die voortdurend de concurrentie verliest met de rest van stad en ommeland. Aldus de vastgestelde procedures en richtlijnen van NLA en gemeente, samen met de offisjeele bewonersclub BOB. En daar wringt en schuurt het. De BOB vertegenwoordigt niet de Beijumers, weet hen niet voldoende te informeren en activeren mee te doen. Kijk ook naar de miserabele opkomst bij de aardbevingsbijeenkomst de 29e, waar BOB en gemeente bijna zonder bewoners zaten. Zo beslist een klein clubje wat er gebeurt, waar geld aan wordt uitgegeven en waaraan niet. En dat Beijum dus de wijk is en blijft van de bejaarden Theo en Frans. Voor anderen is er op het huidige speelveld niks te winnen, en die blijven dus weg. Daar helpt geen magere wijkwethouder wat aan met zijn aanwezigheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het met de inhoud en strekking van bovengenoemd verhaal van Johan Fehrmann eens. Ook met "anoniem".

    Toch heb ik er grote moeite mee dat de heren Theo Smit (70 jaar) en Frans Egberink (80 jaar) worden "gepakt" vanwege hun leeftijd. Ik vind dit ethisch onverantwoord.

    Je moet de zaak van de persoon scheiden. Dus ook de leeftijd van twee grote roergangers van de werkgroep Groene Long en de Klankbordgroep Groene Long.

    Met andere woorden: discrimineer deze twee heren niet vanwege hun leeftijd!

    Zoek de wijkdialoog door middel van een zakelijke discussie! Is dat mogelijk? In de persoonlijke sfeer kan ik goed overweg met het duo Theo & Frans. Ze zijn ook lid van de werkgroep Groen en Grijs van de BOB. Theo Smit was in het verleden eveneens actief in de Werkgroep Ouderen Beijum (WOB), maar ik weet niet of deze werkgroep nog actief bezig is.

    Theo Smit zit in de Klankbordgroep Innersdijk (in verband met de nieuwbouw). Hij is tevens secretaris van de Stichting Buurtcentra in Beijum (BIB). De vraag is of hij niet te actief is. Wellicht kan hij wat taken delegeren aan andere Beijumers (meerdere petten kunnen mogelijk met elkaar conflicteren).

    Maar: oudere personen moeten mijns inziens met respect behandeld worden. Respect is het begin van de dialoog. Op deze manier kunnen verbindingen worden gezocht. Exact zoals de Sociale Longers en de lieden van Buitenfitness Beijum te werk willen gaan.


    Notie over de PR van de Klankbordgroep Groene Long

    In het verleden heb ik op Beijumnieuws gepleit om meer bekendheid te geven aan de leden van de werkgroep Groene Long en de Klankbordgroep Groene Long. Waarom staan deze werkgroepen niet vermeld in de wijkgidsen van Leander Media van de afgelopen jaren? Is de werkgroep Groene Long een werkgroep van de BOB?

    De vraag is: aan wie legt de Klankbordgroep Groene Long verantwoording af? Heeft deze club jaarverslagen? In deze groep zitten naast wijkbewoners tevens ambtenaren en vertegenwoordigers van grote woningbouwcorporaties. Een soort NLA-club, maar dan specifiek voor de Groene Long. De Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) is van toepassing op deze Klankbordgroep. Vanwege de gemeentelijke subsidies voor de Groene Long.

    De heer Menno Fritsma is lid van de Klankbordgroep Groene Long. Dat weet ik van een PR-medewerkster van Innersdijk.

    Zijn de vergaderingen van de Klankbordgroep Groene Long openbaar of is het een "semi-autonoom sociaal veld"? Zijn de notulen van de Klankbordgroep Groene Long openbaar? Zo ja, waarom staan deze niet op de website van de BOB?

    Wil iemand van de Klankbordgroep een ingezonden bericht maken voor Beijumnieuws of Lijn6.com? Bij voorbaat mijn oprechte dank.

    De Groene Long is openbaar grondbezit. De gemeente Groningen is eigenaar van dit groengebied. Een gebied conserveren sluit niet uit dat dit territorium ook ontwikkeld kan worden. Het gaat om beleid en beheer. Niet om stilstand.

    Gevraagd: een openbare wijkvergadering over de Groene Long. Met name over het doelgroepenbeleid van de Groene Long (Beijumnieuws schrijft vaak over het Groene Hart).

    Welke rol kunnen het Trefpunt en de Boerderijum Beijum spelen voor de Groene Long? Idem dito de toekomstige rol van het nieuwe Innersdijk en het Voorzieningengebouw langs de Bentismaheerd (waarin een groot buurtcentrum komt van de St. BIB).

    Dat grote Groene Hart van Beijum kan bruisen en stil zijn...

    BeantwoordenVerwijderen