Het mooie nazomerweer van een paar dagen geleden zorgde ervoor dat begin deze week omstreeks vijf uur 's middags een hete luchtballon over Beijum vloog. Het zou vandaag, 9 oktober, ook goed kunnen, wat een zacht en windstil weer.
Misschien is vliegen niet het juiste woord, bij vliegen heb je meer het idee dat iets relatief snel door de lucht schiet. En dat was niet het geval met onze ballon, die vloog tergend laag over. Ballon varen dan maar in plaats van vliegen. Varen gaat langzamer: ballonvaart.
Wat moet je vanuit zo'n ballon mooie foto's van de wijk kunnen maken. Of een video. Toch maar eens een keer doen.
De kop boven dit blogbericht is misschien een beetje overdreven, want waarom moet het woord 'blauw' er zo nodig in?
Om de vijf achtereenvolgende B's natuurlijk. Vroeger op de lagere school leerde de blogger dat dit alliteratie of beginrijm werd genoemd. Maar dat is volgens Wikipedia niet juist.
Soms spreekt men van alliteratie in geval van gelijkheid van beklemtoonde beginklinkers. Alliteratie is een vorm van rijm. Alliteratie wordt ook welGermaans rijm genoemd, vanwege het vele gebruik in de Germaanse en Noordse mythologie en literatuur, zoals Skaldenpoƫzie.
Alliteratie wordt soms verkeerdelijk beginrijm genoemd, een term die geen vastomschreven betekenis heeft in de literatuurwetenschap, maar naar het voorrijm of naar de stijlfiguur anafoor verwijst.
Volgens Encyclo.nl zijn er maar liefst 14 vormen van alliteratie. Foto is vanaf de Amkemaheerd genomen, ter hoogte van de Fultsemaheerd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten