Is het subsidiëren van een wijkclub een vorm van bezigheidstherapie? Vroeg Willem Pauwelussen zich in februari van dit jaar af. Zie dit bericht.
De kwestie is weer actueel in verband met de naderende ondergang van de wijkclub Beijum. De rek is eruit en de binding met de wijk is minder dan nihil. Moet de gemeentelijke subsidiestroom wel naar een groep in de wijk blijven gaan?
Door Willem Pauwelussen
Wederopstanding van de Wijkraad?
Als je zo de geschiedenis eens induikt blijkt dat de BOB zich behoorlijk heeft geroerd in de wijk. Begin jaren ’90, als Marjo van Dijken nog voorzitter is, is de wijkraad druk aan het enquêteren. Na haar aftreden ijvert de BOB voor betere verlichting, onderhoud openbare ruimte, en een schoolterrein bij de Doefmat. Er komt ƒ.250.00 voor los. Men loopt kritisch mee met de wijkschouw, en eind van het decennium is het vervoersplan GVB voorwerp van stevige kritiek. Bij het collegebezoek wordt een wensenlijstje ingediend; de ALV wordt goed bezocht en drie nieuwe bestuursleden gerekruteerd.
De BOB gaat met raadsleden samen op de fiets door de wijk en in 2000 levert een oproep vier nieuwe redactieleden op en een andere noodkreet zeven nieuwe bestuursleden. Wel neemt langzamerhand de opkomst op ALVs af. Maar de BOB blijft actief en zet in het wijkoverleg de vervuiling van de sloten op de agenda, evenals de gezondheid van de wijkbewoners, hangjongeren en seniorenwonings en er is een enquête over buurtonderhoud. Ook plaatselijk laten mensen zich horen. Een herbouwcomité ijvert voor terugkeer van het bezoekerscentrum en introduceert het begrip ‘Groene Long’. In 2006 wordt een gemeentelijke poging om het Boterdiep vol te leggen met woonarken door een plaatselijk comité, samen met Zuidwolde, met succes afgeslagen. In 2007 staan er boze ingezonden brieven over de toonzetting in de Beijumkrant. In dat jaar is er tumult rondom het vertrek van de voorzitter en het jaar daarop is er in de ALV een fikse ruzie tussen bestuur en redactie. Desondanks is de wijkraad bezig met parkeren in de wijk en dient een wensenlijstje in bij het NLA. De Brugwachter doemt op aan de horizon.
Gbz.nu |
Aldus een korte, onvolledige geschiedenis, op basis van informatie die ik in de loop van de jaren verzameld heb. Ik denk hierin hetzelfde proces te zien als in de wijkraad van Ulgrsmaborg/Oosterhoogebrug, waar ik in het Brugborgboek over heb geschreven.
Tegenwoordige wijkvergadering (oret.net) |
Vandaar dat ik denk dat het structurele subsidiebeleid moet worden verlaten en daarvoor flexibiliteit in de plaats moet (Zoals in 2013 al werd voorgesteld door D'66, JF).
Dus niet meer één groep subsidiëren die zich met de allergrootste moeite in stand houdt en waarvan de representativiteit ten aanzien van de wijk op zijn zachtst gezegd twijfelachtig is. Maar waar spontaan een bewonerscomité ontstaat die zich roert en manifesteert zou die ondersteund moeten worden, in de zin van bonnetjes inleveren en daar vergoeding voor krijgen. (Sociale Long bijvoorbeeld? JF)
Declaraties heet dat. Zoals voor vergaderruimtes, computertijd, pamfletten, koffie, weet ik niet allemaal wat. Een wijkraad is dan ook zo’n groep dus die wordt net zo behandeld. En ik vind ook dat wijkmedia die duidelijk een informerende c.q. opiniërende functie in de wijk hebben, daar een beroep op moeten kunnen doen.
Welke vorm dat moet krijgen, geen idee.
Maar iets dergelijks dus.
(Cartoons + inleiding, JF)
Indien je bij www.dekrantvantoen.nl de zoektermen “opheffing BOB” invult, krijg je een artikel van het Nieuwsblad van het Noorden van 6 december 2000, getiteld:
BeantwoordenVerwijderen“BOB in Beijum luidt de noodklok: opheffing dreigt”.
Aan het woord is de heer Rien van der Velde, toen plaatsvervangend voorzitter van de BOB. Sinds meerdere jaren tot op heden de penningmeester van de BOB.
De geschiedenis herhaalt zich. Met dit verschil dat de BOB vorig jaar de Beijumkrant heeft opgeheven en een zeer slecht bezochte BOB-website heeft (dus geen wijkwebsite!). Zonder teller.
Was de opheffing van de Beijumkrant / de BOBWAARHEID de voorbode van het overlijden van de BOB? Vanwege te weinig draagkracht en draagvlak in de wijk. Zelfs de Nieuwjaarsreceptie werd in 2015 afgeschaft!
Zie:
http://www.dekrantvantoen.nl/vw/article.do?id=NVHN-20001206-GS0011001&vw=org&lm=opheff%2Cbob%2CNVHN
Noot: binnenkort gaat Wim Klein met pensioen. Wil hij weer voorzitter van de BOB worden?
Met alle eerbied voor alle betrokkenen:
BeantwoordenVerwijderenVeel gelezen over de perikelen omtrent wijkraden, bob en de kommentaren en visies van diverse personen maar ik kan er geen touw aan vastknopen.
M.a.w.; ik snap er geen jota van !!!!
Ligt dat aan mij of aan de jarenlange ?? gekissebis door en voor verstandige ?? volwassen personen?
Dat zijn dus die succesvolle noodkreten die ik in mijn verhaal memoreer.
BeantwoordenVerwijderenMaar de geschiedenis herhaalt zich bepaald niet, in die zin dat dit soort noodkreten nog amper respons opleveren.
Dat is een algemeen verschijnsel, dat zich bij alle vrijwilligersorganisaties afspeelt, is mijn indruk.
Het heeft volgens mij in hoofdzaak met de tijdgeest te maken.