zondag 3 januari 2016

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (259)


De afgelopen week leek het wel voorjaar en ook deze foto’s zijn niet bepaald winterse sfeerplaatjes, maar ze werden toch echt in de laatste week van 2015 gemaakt. Voor mij zijn de rode ‘bloemetjes’ van de hazelaar een aankondiging van de lente en ieder voorjaar (en dus al ruime tijd daarvoor) bekijk ik nauwlettend de takken van de hazelaar om te zien of ze er al weer zijn.

 Deze rode ‘bloemetjes’ zijn de stijlen van de vrouwelijke bloemen van de hazelaar. De mannelijke en de vrouwelijke bloeiwijzen zitten apart aan de struik. De katjes met mannelijk bloeiende bloemetjes, die uit schubjes en meeldraden bestaan, zijn al aan het eind van de zomer aan de planten te zien als het blad nog aan de struiken zit. Zodra het in het voorjaar warmer wordt ontwikkelen de mannelijke katjes verder. Als ze rijp zijn geven ze pollen (stuifmeel) af aan de lucht. Het is een windbestuiver. Tijdens erg zachte herfstmaanden kan de hazelaar al eind december bloeien. Nadat de vrouwelijke bloemen zijn bevrucht groeien de vruchtbeginsels uit tot de bekende hazelnoot. Aan het eind van de bloeiperiode krijgt de hazelaar pas zijn bladeren.

De officiële naam van de helleborus (kerstroos) is nieskruid of nieswortel. De bloem lijkt in de verste verte niet op een roos. De plant behoort tot de ranonkelfamilie en stamt uit een geslacht met vele vertegenwoordigers. Het zijn allemaal planten die in de winter en het vroege voorjaar bloeien. Sommige soorten bloeien zelfs enkele maanden onafgebroken vanaf december tot en met april. Helleborus behoudt z'n blad het hele jaar. De naam nieskruid dankt de plant aan de medicinale toepassing. De gedroogde en tot poeder vermalen wortel zorgt bij opsnuiven ervan dat er flink geniesd moet worden. De wortel is zeer giftig. De plant is voor honingbijen niet echt belangrijk, maar omdat er nu verder niet veel in bloei staat wordt hij toch regelmatig door de honingbij bezocht.

Snijbiet behoort tot de zogenaamde vergeten groenten. Veel van deze groenten zijn uit de handel genomen vanwege de te lage opbrengst en vaak ook vanwege een te uitgesproken smaak (bitter).
Snijbiet is er in vele varianten, van witte en gele tot groene en rode stengels. De stelen van snijbiet worden overigens ‘ribben’ genoemd. Van snijbiet eet je daarnaast ook het blad. Snijbiet doet zijn naam eer aan. Ribben met blad zijn van de plant te snijden, waarna er weer nieuwe ribben ontstaan. Daardoor kan er gedurende enkele maanden geoogst worden van één plant.


Info: floravannederland.nl/ - neerlandstuin.nl/ - groentenenfruit.nl/

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten