zondag 24 juli 2016

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (286)


Zo af en toe kom ik een insect tegen dat ik nog niet eerder heb gezien. Natuurlijk is dat bijzonder leuk en als ik hem dan ook nog naar tevredenheid heb kunnen fotograferen, dan is mijn dag wel weer geslaagd. Maar de vraag is dan “Wat heb ik gefotografeerd?”. 

Gelukkig hebben we internet en zijn er zoekmachines. Je toets een paar kenmerken in en met en beetje geluk verschijnt er o.a. een vergelijkbaar plaatje op je scherm. En zo kwam ik te weten dat dit merkwaardige insect een hongerwesp is.

Hongerwespen zijn sluipwespen, de familie Hongerwesp telt ruim 30 geslachten. Hun naam danken ze aan hun zelfs voor wespen zeer dunne taille. In het Duits heten ze Schmalbauchwespen en in het Engels worden ze o.a. carrot wasps genoemd (worteltjeswespen).
Deze slanke wespen vliegen met hangende pootjes. Hongerwespen zijn parasieten en hebben het met name gemunt op bijen en enkele soorten angeldragende wespen. Ze worden dan ook vaak bij bijenhotels gesignaleerd. In ons land zijn tot nu toe negen soorten waargenomen, hoofdzakelijk in Limburg. Hongerwespen komen vooral voor in de heuvelachtige gebieden in Zuid-Europa.

Ze zijn moeilijk waar te nemen doordat ze meestal tussen de vegetatie vliegen. Doordat deze hongerwesp zich op de wilde peen tegoed deed aan de nectar viel ze op. Hongerwespen zijn duidelijk te herkennen aan de combinatie van de verbrede achterschenen, het hoog ingeplante achterlijf, het zeer slanke lichaam en de langs het lichaam gevouwen vleugels.

Het vrouwtje hongerwesp legt haar ei in of bij een nestcel van een bij of wesp. De larve die uit het ei komt eet eerst het ei of de larve van de bij of wesp op en daarna het voedsel dat bestemd was voor de bijen- of wespenlarve. En als dat nog niet genoeg is, dan wordt de larve in de naastgelegen nestcel het volgende slachtoffer. De volgroeide larve maakt daarna een dunne cocon in het bijennest, overwintert daarin en verpopt het volgende voorjaar of zomer om daarna als volwassen hongerwesp op zoek te gaan naar bloemen met gemakkelijk te bereiken nectar.

Vrouwtjes hongerwespen hebben een legboor (ovipositor) en antennes met 14 segmenten, mannetjes hebben uiteraard geen legboor en hebben antennes met 13 segmenten.

Info: Wikipedia en artikel Naturalis (C. van Achterberg 2013)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten