Je kon er op wachten. Onduidelijk was alleen wanneer dit bericht zou gaan verschijnen. Het jaarlijkse abonnement op blauwalg in de Kardingeplas gaat dit jaar relatief vroeg in. Het gaat al jaren en jaren
Vorig jaar ging het abonnement pas op 12 augustus in.
De blogger zat er zes weken geleden naast met zijn voorspelling wat betreft de datum waarop er weer blauwalg zou worden geconstateerd, zie dit bericht.
Op OOG staat
In de Kardingerplas is blauwalg geconstateerd. Dat meldt de provincie Groningen. De blauwalg kan jeuk, huidirritatie en darmklachten veroorzaken. De provincie heeft nog geen negatief zwemadvies voor de plas afgegeven.
Ja, jammer he. De natuur laat zich niet altijd tegenhouden. Gaat z'n gang, hoe de mens ook probeert het naar zijn hand te zetten.
BeantwoordenVerwijderenWaterschap Noorderzijlvest mag opgeheven worden; dijkgraaf Bert Middel en zijn mannen bakken er jaar in jaar uit weer helemaal niks van daar aan de Kardingeplas. Alle gegraaf, samen met Natuurmonumenten en BOB, in het Kardingegebied blijven zonder beoogd resultaat, nl. schoon en verantwoord zwemwater. En dan ook nog het meer dan een ministersalaris bij hun belastingkantoor Hefpunt.
BeantwoordenVerwijderenZie verder:
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.regiokrantgroningen.nl/waterstructuurplan-noorddijk-komt-beweging/
26-01-2015
Citaat van Erik Knollema:
“Blauwalg in Kardingerplas
Harde garanties dat er nooit meer blauwalg in de Kardingerplas komt zijn er niet. Maar de route van het water naar de plas toe wordt enorm verlengd. Nu gaat het Boterdiepwater via een kort rondje door De Hunze via Beijum direct naar het helofytenfilter voor de plas. Straks gaat het water eerst via de visplas (aan de andere kant van het Koerspad) via de Lewenborgsingel helemaal richting stadsmarkering. Achter Noorddijk wordt door Natuurmonumenten een nieuw moerasgebied aangelegd. Via dit plas-dras gebied en het Kardingermaar – het water naast Elema’s pad, de lange laan met Italiaanse populieren – komt het water uiteindelijk in het helofytenfilter. Dit water zal dus schoner zijn, waardoor de ‘vatbaarheid voor blauwalg’ een heel stuk minder wordt.
Het water verlaat later via het gemaal Grondzijl het gebied. Ondertussen is het veel schoner geworden. Fijn voor spelende kinderen langs de oevers van de sloten; fijn voor zwemmers in de Kardingerplas.” Einde citaat.
Vraag: is dat nieuw moerasgebied achter Noorddijk door Natuurmonumenten al aangelegd?