dinsdag 12 juli 2016

'T GAAT GOED MET PLUKBOS KARDINGE (er zijn ook vreemde geruchten...)


"Heb je het al gehoord? Er rijden soms busjes naar het plukbos in Kardinge waar handelaren fruit in bakken doen om te verhandelen."

Bewoonster uit Beijum kwam oprecht over toen ze de blogger dit een paar dagen geleden mededeelde.
Het zal toch niet? Ondergetekende weet hoe diep sommige mensen qua mentaliteit kunnen zinken, zullen er echt creaturen rondlopen die het gemeenschapsfruit dat het plukbos in Kardinge voortbrengt voor commerciƫle doeleinden willen gebruiken?

Direct maar even de boswachter van Kardinge gebeld, Reiner Hartog is zijn naam. Die kon de geruchten niet plaatsen: "Ik kan het me niet voorstellen, de appels en peren moeten nog rijpen. Het zijn geen kapitalen die de mensen uit het plukbos kunnen halen. We houden het plukbos goed in de gaten."

Bijna zes jaar geleden opende toenmalig burgemeester Peter Rehwinkel het plukbos dat tegen de rand van Beijum, ter hoogte van de Holmsterheerd, aanligt. Zie nog eens dit bericht.

De plukbossen zijn bedacht door twee buurtbewoners. De aanplant van de plukbossen maakt deel uit het van het project Groningen - Eetbare Stad, dat erop gericht is om het voedsel weer dichter bij de mensen te brengen. Burgemeester Rehwinkel is erg blij met het initiatief. 'Door nu met elkaar tijd, energie en geld in dit plukbos te stoppen, kunnen we later met elkaar letterlijk de vruchten plukken. Voor kinderen is het bos prachtig omdat ze zo direct in contact komen met eetbare natuur'
http://www.natuurmonumenten.nl/content/plukbos-kardinge-geopend


Handelaren die het plukbos leegplukken, tot nu toe lijken het wildwest-verhalen.

Beijumse Anne Bekkema stuurde de foto's die we zien.
Ze schreef erbij: "De rand van Beijum op z'n best. Het waarachtige leven is om van te genieten, het verdient onze aandacht."

1 opmerking:

  1. Wat mij opvalt is dat de fruitbomen en fruitstruiken met regelmaat (over de afgelopen jaren) echt tot de laatste vrucht kaalgeplukt wordt.
    Mij is altijd geleerd dat je een plant nooit mag vernielen zoals takken afbreken en dat je een plant nooit helemaal kaal mag plukken.
    Dit deels omdat de plant zichzelf ook nog moet kunnen voortplanten en deels omdat de dieren in de omgeving zich ook nog tegoed moeten kunnen doen aan de fruitsoorten.

    Nu merk ik net zoals vanmiddag dat alle appels geplukt zijn tot op de laatste appel aan toe(behalve dat wat nog niet rijp is), dat alle bessen weg zijn en dat er hierdoor weinig blijft te plukken.

    Ik vind het jammer om te zien dat in korte tijd veel fruitbomen en struiken toch kaalgeplukt zijn.
    In mijn ogen getuigd dit van het geen respect hebben voor het feit dat je MAG plukken en een behoefte/wil om vooral zoveel mogelijk te mogen plukken.

    BeantwoordenVerwijderen