zondag 27 november 2016

EEN INBRAAKGOLF IN BEIJUM?



"Ik had zojuist de politie aan de deur van mijn huis in de Kremersheerd. Met de vraag of ik of iemand ook iets had gehoord op dinsdagochtend of begin van de middag. Er is namelijk ingebroken. Gistermiddag was dat ook al het geval in de Framaheerd. Misschien dat je er iets mee kunt? Ik hou als in de avond weg ga in elk geval een lampje aan."

Een bericht van bezorgde lezeres Annet was dat. Afgelopen donderdag binnengekomen.

Of Annet meer informatie kan verschaffen?

"Helaas niet. Aan de Framaheerd is in ieder geval een ruit ingegooid. Maar misschien dat als mensen hierop reageren ze meer informatie kunnen geven. In ieder geval is men dan op de hoogte, en vooral omdat het ook in de middag gebeurd."

Misschien dat je er iets mee kunt, vraagt ze. Een begrijpelijke vraag, maar de Beijumblogger kan niks anders dan er over schrijven. Verder voelt hij zich net zo machteloos als ieder ander die woonachtig is in de wijk. Het inbrekersgilde stop je niet. Onkruid vergaat immers niet. Maar elkaar waarschuwen en attent blijven behoort wel tot de mogelijkheden.

Het idee van een buurt-app is hier al eens aangekaart. Zie dit bericht.

Het is niet de taak van een Beijumblogger om een buurt-app te initiëren. En ook is Beijum te groot voor één app op dat gebied voor de hele wijk.
Het gebrek aan een krachtige overkoepelende organisatie in de verdeelde grootste wijk van Groningen speelt parten. Er komen meerdere berichten uit Bijum binnen over inbraken. Dat moet een geweldige inbreuk op het privacygevoel en op het gevoel van veiligheid zijn.

Desgewenst mag Beijumnieuws gebruikt worden als podium om ideeën voor een buurt-app te lanceren. En de laatste tijd gaan reacties vooral, en dat is prima, via  https://www.facebook.com/beijum.nieuws

2 opmerkingen:

  1. Een goede zaak. Een heerd-app in combinatie met goed functionerende heerdcomités en heerdcontactpersonen. Een buurtalert op heerdniveau.

    Op dit moment is Beijumnieuws tevens actief op het gebied van een wijkalert.Ik verwijs naar de vermeende flitspaal op de Oostelijke Ringweg van vorige week. Het bleek achteraf echter een "vals alarm" te zijn. Een hoax.

    In het verleden pleitte ik voor heerdwachters, Heerdenpadwachters en Winkelcentrumwachters (tijdens de tweede Beijumsessie van november 2015).


    Kijk maar eens op Google! Tik de zoekterm "neighbourhoodwatchers" of "neighborhoodwatchers" in en uw ziet:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Neighborhood_watch

    Combineer dit met Facebook, Twitter, straatwebsites, etc.

    Een goede wijkorganisatie zou dit verder kunnen oppakken en uitwerken. Al dan niet met externe hulp.

    Nader overleg met het bestuur van De Hunze/Van Starkenborgh (de BHS) lijkt me wenselijk en raadzaam toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zie verder:

    http://buurtapp.nl/blog/buurtapp-voor-de-gemeente-buurtbewoners-en-wijkorganisaties-op-een-platform/

    http://buurtapp.nl/blog/het-gebruik-van-buurtapp-voor-buurtpreventie/

    http://buurtapp.nl/blog/waarom-buurtapp-de-buurt-leuker-maakt/

    BeantwoordenVerwijderen