woensdag 8 maart 2017

DE DANS OM DE VOGELNESTEN IN DE BOMEN IS WEER BEGONNEN


 Het is een drukte van jewelste in de Beijumer bomen. Vogels maken een nest of reserveren of claimen een bouwwerk van vorig jaar.

Het duurt nog even voordat in mei alle vogels hun spreekwoordelijke ei gaan leggen maar net als mensen kunnen vogels waarschijnlijk ook in het voren werken en voorbereidingen treffen voor hun kraamkamers.

Foto's zijn gistermiddag genomen. In een kleine bomenrij tussen de Isebrandts- en de Fossemaheerd wordt druk vergadert, overlegt en opgeëist. Het dat laatste waarschijnlijk het meest, het recht van de sterkste zal gelden, vogels zijn immers onderdeel van de wet van de natuur.

Aan sociale woningbouw doen vogels vast niet. Je weet als mens die van beneden naar boven kijkt en foto's maakt ook niet of er familiebanden onder de vogels zijn, vriendschappen, coalities, of wat voor verbanden dan ook maar.

De boomtoppen zien er nog kil, kaal en grauw uit, maar daar zal langzamerhand steeds meer verandering in gaan komen.

Groene bomen, eieren die uitgebroed gaan worden, vogeltjes die hun eerste vliegles gaan krijgen...het feest dat voorjaar heet komt langzamerhand dichterbij.
Je kunt natuurlijk een vogelhuisje in de tuin hangen en de kans is groot dat vogeltjes hierin hun nest bouwen. Maar ze hebben een vogelhuisje niet persé nodig natuurlijk. Want volgens zijn meesters in het bouwen van nesten. Hoe doet een vogel dat eigenlijk? In het volgende filmpje kun je een opname zien van een vogeltje dat zijn nestje aan het bouwen in bij iemand in de tuin. Lees verder via Speeltech.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten