zaterdag 11 maart 2017

OVERAL LACHGASPATRONEN IN BEIJUM


"Leuk, gaan we bij Het Kooitje naast de voetbalkooi een patatje halen, komt mijn dochter met twee gaspatronen aanzetten die ze in de bosjes heeft gevonden. De afgelopen week zag ik ze ook op de parkeerplaats voor de sporthal liggen."

Naar aanleiding van het enige eken geleden gepubliceerd bericht over gaspatronen in de Fossemaheerd, zie hier, kamen meldingen van lezers binnen die ze ook in andere delen van Beijum rondgeslingerd hebben gezien.

Foto's plus openingstekst werd gistermiddag opgestuurd door lezeres Anouk. 'Leuk' schreef ze. Cynisch natuurlijk, net als dat je kunt stellen dat er de laatste tijd heel wat te lachen valt in Beijum. 

Het lijkt alsof het zakje dat we rechts beneden op bovenstaande foto zien een weedzakje is, maar dat weet de blogger niet zeker.
Op internet valt te lezen dat lachgas afgelopen maand november in de Aldi te koop was.
Hoe zit het verder met het gas? Mag dat zo maar gebruikt worden in Nederland.

De scheikundige naam voor lachgas is distikstofmonoxide. Lachgas wordt soms gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en recreatief als roesmiddel. Er is wel een verschil tussen de gassen voor deze twee toepassingen. Het eerste is lachgas gemaakt voor medicinaal gebruik en wordt vermengd met pure zuurstof. Het voldoet aan de eisen voor menselijke consumptie. Het tweede is niet vermengd zuurstof en voor industrieel gebruik bestemd. Dit hoeft dus niet te voldoen aan eisen voor menselijke consumptie en is relatief sterker.
Rond de jaren '90 kon je op party’s soms ballonnen gevuld met lachgas kopen. Daarna was lang weg van de markt. Tegenwoordig zie je het gebruik weer terug op (thuis) feestjes. Lachgas is als gas voor diverse doeleinden in patronen en cilinders verkrijgbaar.

Lachgas verkocht in ballonnen valt sinds juli 2016 onder de Warenwet en niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Gaspatronen zijn bij de groothandel legaal verkrijgbaar. Het gebruik is ook legaal. Lachgasballonnen zijn soms te koop op feestjes. Voorheen trad de politie af en toe op tegen de verkoop. Of dit in de toekomst nog zo zal zijn moet nog blijken, gezien toezicht op de Warenwet bij de Voedsel en Waren Autoriteit ligt. De verkoop mag nu niet in strijd zijn met de Warenwet. Welke consequentie de wijziging met betrekking tot de wet verder heeft, is nog onduidelijk.
drugsinfoteam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten