maandag 6 maart 2017

WORDT BEIJUM NOG VERVUILDER DOOR DIFTAR-SYSTEEM? (13/3, Trefpunt)



In Beijum hoef je maar een paar meter de deur uit te lopen om met zwerfvuil geconfronteerd te worden. Dit kon in de nabije toekomst wel eens een nog veel erger probleem worden als de gemeente Groningen een variabel tarief voor huisvuil gaat invoeren. Des temeer huisvuil des temeer moeten betalen? De straat en de bosjes zullen verleidelijke plekken worden om de kosten te drukken.

Zie foto's. Boven klein zwerfvuil, we zien peuken, de overblijfselen van rotjes, een condoom...Rechts, positieve kaartjes over complimentendag liggen negatief in het Groene Hart van de wijk.
Links de sloot langs de Beijumerweg ter hoogte van de Grevingaheerd ligt vol groot en klein zwerfvuil.

Komen er vanaf het jaar 2020 geDIFferentieerde TARrieven (Diftar) voor afvalstromen in de stad? Het systeem is tot nu toe keer op keer uitgesteld.
Op de site van de gemeente Groningen staat, en lees verder voor meer informatie: Het college stelt de gemeenteraad voor om inwoners vanaf 2020 te laten betalen voor de hoeveelheid restafval die ze aanbieden.

Is dat nou wel zo'n goed plan? Gratis grofvuil ophalen werd afgeschaft en in de straten van Beijum wordt dat regelmatig gedumpt om kosten te besparen. 

De prikstokken kunnen wel eens niet aan te slepen zijn als Beijumers per kilo voor hun huisvuil moeten gaan betalen.

Maandag 13 maart organiseert 100% Groningen een discussie-avond over dit thema in het Trefpunt. Wil Beijum wel een Diftar-systeem?

Het woord is aan de bewoners van de normaal gesproken groenste wijk van Groningen.
..

10 opmerkingen:

  1. Heb hierover een jaar geleden al een enquete ingevuld van het stadjerspanel. Inderdaad men denkt dat dit een besparing is, maar dit gaat alleen meer geld kosten. Het is immers goedkoper om wat bakken te legen als wekelijks alle sloten te dreggen. Nu kan het vuil gratis afgehaald worden en word er al veel gedumpt als dit systeem doorgaat zal er overal afval gedumpt worden, wat uiteindelijk dus meer gaat kosten als het systeem wat we nu hebben. Duidelijk weer een gevalletje niet goed nadenken. Als dit ingevoerd wordt moeten we dan naast onze bak blijven wachten tot deze geleegt word, om er zeker van te zijn dat omwonenden niet een zakje in jouw bak stoppen? ook daar s dus duidelijk niet over nagedacht.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op het moment dat alle containers in Beijum een chip kregen riep toenmalig Dekker slissend nee er komt geen diftar ,nu niet en in de toekomst niet ,weer een gevalletje voorliegen van de bevolking .
    Het was gewoon even een kwestie van tijd dat dit er zou komen .
    Gevolg zal zijn nog meer zwerfafval en dumpen van vuilnis let maar op .
    De grotere gezinnen hebben nu al meer afval ,wij ook als Vrijdags bij ons de containers worden geleegd heb ik wel eens een zak bij de buren in gedaan, geen probleem nou voorzie nu al wat er gaat gebeuren .
    Koop maar een allesbrander denk ik fik ik alles op ,ook erg goed voor het milieu.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor.
    Ook het opruimen van hondenpoep door hondeneigenaars gaat inmiddels beter, ook door handhaving door BOA's. En daarmee schonere straten en groenstroken. Voor het milieu is individuele, geldelijke beloning van minder afval goed. Niemend leeft toch graag temidden van vuilnis. Door slim inkopen, thuis scheiden van afval (papier, glas, groen en plastic neem ik aan, restafval) en positief draagvlak kweken/ negatieve handhaving (pakken van storters) door betrouwbare overheid kan het wel.
    De vervuiler betaald; wie minder restafval produceert hoeft niet langer te betalen voor vieze buurman/vrouw met 5 zakken per keer in de grijze bak.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De vervuiler betaald; wie minder restafval produceert hoeft niet langer te betalen voor vieze buurman/vrouw met 5 zakken per keer in de grijze bak.
    Nog altijd goedkoper als het uitkammen van sloten en bosjes wat ook door ons betaald moet gaan worden......
    negatieve handhaving (pakken van storters) door betrouwbare overheid; en hoeveel BOAs gaan er 's nachts in de natuurgebieden en door de wijk patrouilleren hiervoor en wat gaat dat dan kosten?

    Heb je wel gelezen voordat je je propaganda neertypte, gemeenteambtenaartje?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit moet niet, want dan ga je je buren in de gaten houden en wantrouwen. Tot nu toe kan ik in mijn buurtje altijd huisvuil bij de buren kwijt als hun container niet helemaal vol is voordat het wordt geleegd. Dat gemoedelijke, sociale gaat verdwijnen als je een dergelijke boekhouder-systeem in gaat voeren. Niet doen, komt narigheid van.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. DIFTAR-voorstel komt van VVD-wethouder Joost van Keulen. Met steun van Beijums wijkwethouder Matthias Gijsbertsen van Groen Links. Coalitiepartners PvdA en D'66 in college staan ook voor dit voorstel per 2020.
    Verkiezingen volgende week. Het spel is op de wagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Diftar = doen. Ik krijg in 8 weken mijn minicontainer niet vol. Waarom moet ik dan evenveel betalen als een gezin welke een hele container per 2 weken aanlevert?

    En afval dumpen is gewoon asociaal. Ga je ook jatten als de prijs in de winkel je niet aanstaat?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gelukkig ben ik al een aantal jaar weg uit Beijum. Inmiddels woon ik ergens waar wel diftar is ingevoerd, waar de vervuiler dus betaalt en waar ook nog eens geen sprake is van zwerfvuil.

    Zelfs de winkelwagens van onze lokale AH kunnen zonder muntsysteem, deze worden uit fatsoen gewoon teruggebracht door iedereen.

    Het ligt dus gewoon aan de algemene fatsoensnormen in Beijum. Niet meer en niet minder.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dag Chris,


    Woon je in een stedelijk - of in een niet-stedelijk gebied?


    Woon je misschien in de Bijbelgordel?
    Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bijbelgordel

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nee, geen biblebelt, maar een buitenwijk van een middelgrote stad.

    Hartstikke mooi een diftar systeem. Het stimuleert ook om afval te scheiden. Onze supermarkten beschikken over een milieustraat waar bepaalde afvalstromen gewoon gratis kunnen worden aangeboden. Plastic, sappakken, papier, e.d. kun je allemaal gratis kwijt. Per saldo blijft er dan veel minder restafval over.

    Kortom, per saldo zijn we gewoon minder geld kwijt aan de afvalinzameling. Dat zou de minima in Beijum ook moeten aanspreken.

    BeantwoordenVerwijderen