zondag 21 mei 2017

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (32)


De paardenbloemtijd is voorbij, de witte bloemen van het fluitenkruid domineren deze dagen de slootwallen en de kades langs de Zuidwending.

Zie foto links, de fietsbrug tussen de Munster- en Froukemaheerd, het lijkt wel een bloemenpoort waar de wandelaar of fietser doorgaat.
Let ook op de loopbrug boven, het verbindt het ene gedeelte van de dijk langs de Zuidwending met het andere.

Foto boven is vanaf de dijk genomen, met uitzicht over de loopbrug richting Calvijnschool, tegenwoordig Palet genoemd.

Foto rechts is honderd meter verderop genomen, rechts achter de met fluitenkruid begroeide dijk ligt genoemde school.


Fluitenkruid dankt z'n naam aan de stengels waar je fluitjes uit kunt maken. Lezen we o.a. op Wiki/Fluitenkruid
Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). De soort komt in Nederland en Vlaanderen algemeen voor, in het bijzonder op plaatsen die met gras begroeid zijn. De plant komt veelal talrijk voor in wegbermen die hierdoor wit gekleurd worden.
De schermen zijn samengesteld uit witte bloempjes die tamelijk vroeg bloeien. De stengels zijn hol en gegroefd en vaak roodbewaasd. De plant is behaard en kan 1,5 m hoog worden. De bloem is wit en heeft een doorsnede van 3-4 mm. Elk bloempje heeft een omwindseltje en vijf kroonblaadjes. Er zijn per bloempje één groot, twee kleinere en twee kleine kroonblaadjes. De bloemen vormen samengestelde schermen met acht tot vijftien schermstralen. De bloeiperiode loopt van april tot juni.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten