zondag 5 november 2017

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (50)


Afgelopen dinsdag vond op de tuinen van De Wiershoeck en de Kinderwerktuin de laatste excursie van dit jaar plaats. Voor we de tuinen opgaan bespreken we eerst altijd even wat we de afgelopen week zoal hebben gezien. Aandachtig luisterend keek ik naar de grond en zag iets opvallends. Op de houtsnippers zaten meerdere gele “pukkeltjes”. 

Voorzichtig raapte ik een houtsnipper op en het pukkeltje bleek een zwammetje te zijn. Ik ging op de knieƫn om de houtsnippers wat beter te bekijken en ik zag steeds meer zwammetjes in verschillende stadia. Twee jaar geleden zagen we, ook op houtsnippers, al eens het gestreept nestzwammetje. Dit gele zwammetje zou, zo dachten we, ook wel een nestzwammetje zijn. Dat bleek ook zo te zijn, het is het geel nestzwammetje.


De zwammetjes zitten vaak in groepjes op takken, twijgen en spaanders van loof- en naaldbomen en op plantenstengels. Het vruchtlichaam is een eerst gesloten bol- tot tolvormig bekertje dat 3 tot 7 mm hoog is, met een diameter van 4 tot 8 mm. Het is een van de soorten nestzwammetjes waarbij de sporen gevormd worden in 1-2 mm “grote” eivormige lichaampjes, die in het bekertje zitten. De buitenkant van de beker is bedekt met fijne grijsbruine haartjes. Aanvankelijk is de beker bedekt met een vliezig dekseltje. De “eitjes” zitten eerst met een wit draadje aan de binnenkant van de beker of aan elkaar vast. Later raken ze los en worden ze o.a. door regendruppels uit het bekertje geworpen. De eitjes zijn voorzien van een kleefdraad, waarmee ze zich vasthechten aan allerhande plantenstengels. Tijdens het drogen barsten de eitjes open en kunnen de sporen zich verspreiden.

Het geel nestzwammetje is een veel voorkomend, maar toch wel bijzonder zwammetje.

Info Wikipedia en SoortenBank.nl

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten