zondag 14 januari 2018

BERICHT OVER 'SHARED PLACE BEIJUM'



"Beijum is een spannende wijk. Sommige stukjes zien wel wel een beetje treurig uit."

Verrassend. De Beijumblogger kwam onderstaand bericht over 'zijn' wijk op het internet tegen. Lees onderstaande vetgedrukte tekst desgewenst verder via Roegenroem.nl

Op een donkere vrijdag in december, vlak voor de kerstvakantie, trekt een groep studenten onder begeleiding van Ritzo ten Cate door de wijk Beijum. Ze volgen de masteropleiding bij de Academie van Bouwkunst, de module die net is begonnen heet ‘Shared Place Beijum’. De opdracht: verken de wijk, ga in gesprek met bewoners, luister, kijk, voel. Aan het eind van de dag moeten de studenten een ‘opwindsel’ hebben, dat de basis is voor hun (fictieve) ontwerp dat ze tijdens deze module uitwerken.

De foto's die we zien staan ook genoemde site/blog.

Beetje verwarrend, het bericht schijnt ook op deze site te staan.

Blogster Marleen van der Werff schreef het bericht over Beijum.

Marleen, hoe zijn jullie op het idee gekomen om iets met Beijum te gaan doen?

"Hoe kwamen we hierbij? Martine en ik kwamen op Beijum als plek voor deze module, omdat wij het als een 'spannende' wijk zien. Een wijk die veel te bieden heeft, die voor ons gevoel groeit aan populariteit en waar kansen liggen. Beijum is kleurrijk, Beijum is vol van natuur, Beijum is verrassend. Je kunt er heerlijk verdwalen in alle hofjes en het groen. Ik kom zelf uit Engelbert, en kwam vroeger graag in Beijum vanwege die 'verdwaalhofjes'. 

Vergeleken met het lintdorp Engelbert, vond ik die hofjesopzet zo'n gezellig gevoel geven! Maar je ziet ook een gevarieerd beeld, sommige stukken zien er treurig uit en het lijkt alsof op er sommige plekken maar weinig te beleven valt. Winkelcentrum Oost in zo'n plek. Er is ruimte zat, het plein is autovrij, maar er hangt geen sfeer. Er is al het één en ander geprobeerd maar dit slaat allemaal niet aan lijkt het. Met deze module willen we studenten 'onderdompelen' in Beijum. In gesprek met bewoners, ophalen wat er leeft. En de studenten vervolgens uitdagen om hun fantasie te gebruiken en mooie, spectaculaire plekken voor Beijum te ontwerpen. Plekken met impact! 

En wie weet is één van de ontwerpen wel zo geslaagd dat een student er de hort mee op kan. Dat zou toch geweldig zijn?"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten