De noodklok in Beijum werd ook In 2015 geluid |
Er zijn grote zorgen in de provincie Groningen omtrent de gaswinning en de daaruit voortkomende aardbevingen en alle ellende die daar weer achter weg komt.
De kerken zijn solidair met de Groningers. Koos Meisner is verbonden aan De Bron in Beijum, hij mailde gistermiddag:
'Het wordt, helaas, een traditie; het luiden van kerkklokken i.v.m. met aardbevingen.
Dat zal weer gebeuren,vrijdag a.s. bij de start van de fakkeloptocht (waar ik ook net als vorig jaar meeloop). GENOEG = GENOEG!
De beving van bij Zeerijp afgelopen maandag maakt duidelijk dat ondanks een vermindering van de gaswinning de aarde zal blijven beven. Eindelijk lijkt het besef ook buiten Groningen door te dringen dat er iets moet veranderen, niet alleen in de manier waarop schade afgehandeld wordt, maar ook dat er andere bronnen van energie gevonden moeten worden, zodat de gaswinning drastisch naar beneden kan.
De beving veroorzaakte wederom niet alleen schade, maar ook angst, zorgen, boosheid en onzekerheid. Een beving als deze zet niet alleen gebouwen, maar ook verwachtingen voor de toekomst op losse schroeven. En precies daarom is Platform Kerk en Aardbeving ervan overtuigd dat kerken niet voorbij kunnen gaan aan de gevolgen van de aardbevingen, omdat het mensen in hun persoonlijk leven raakt en er niet alleen scheuren in muren ontstaan, maar ook in de samenleving en in de ziel.
De beving veroorzaakte wederom niet alleen schade, maar ook angst, zorgen, boosheid en onzekerheid. Een beving als deze zet niet alleen gebouwen, maar ook verwachtingen voor de toekomst op losse schroeven. En precies daarom is Platform Kerk en Aardbeving ervan overtuigd dat kerken niet voorbij kunnen gaan aan de gevolgen van de aardbevingen, omdat het mensen in hun persoonlijk leven raakt en er niet alleen scheuren in muren ontstaan, maar ook in de samenleving en in de ziel.
We willen u vragen om solidair te zijn in en met Groningen, om te laten zien dat de mensen die getroffen worden door de gasbevingen niet vergeten worden. Uit het hele land hebben we in Groningen steunbetuigingen ontvangen. Het doet goed om te lezen dat gemeenten elders in het land in hun voorbeden de Groningers gedenken.
Als Platform Kerk en Aardbeving brengen we graag de Fakkeloptocht, georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging, in de stad Groningen onder de aandacht. De fakkeloptocht vindt plaats aanstaande vrijdag, 19 januari en begint om 19:30 op de Vismarkt: https://www.facebook.com/ events/138816143465565/
Ieder zelfdenkend mens weet dat je kerken nooit moet vertrouwen. Maar het trof me toch dat in de eerste twee zinnen al zo'n tegenstrijdigheid staat.
BeantwoordenVerwijderenDe beving van bij Zeerijp afgelopen maandag maakt duidelijk dat ondanks een vermindering van de gaswinning de aarde zal blijven beven. Eindelijk lijkt het besef ook buiten Groningen door te dringen dat er iets moet veranderen, niet alleen in de manier waarop schade afgehandeld wordt, maar ook dat er andere bronnen van energie gevonden moeten worden, zodat de gaswinning drastisch naar beneden kan.
Dus in zin 1: minder gas opzuigen helpt niks tegen bevingen. Zin 2: als we maar overgaan op iets anders, dan kan door minder gas opzuigen de kans op bevingen afnemen.
Ze zouden beter kunnen schrijven: als je huis instort kom je ook in de hemel.
En lopen met brandende lucifers zal ook niks helpen. Ga naar Den Haag, leg daar de boel plat.
Kees K.
Moet ik hierop nu reageren met, 'vertrouw nooit atheïsten (als Hitler, Stalin. Mao, Pol Pot en Kim Yung Un)? Dat lijkt me een zinloze manier van in gesprek gaan. Mensen in het aardbevingsgebied klopten ook bij kerken aan voor (mentale/psychologische) vaak in stilte en bescheiden geboden hulp.
BeantwoordenVerwijderenHet Platform Kerk en Aardbeving ontstond in Loppersum en Appingedam om de kennis/ervaringen van 7 verschillende kerkgenootschappen op dit gebied te delen. Koos
Koos, hebben NAM en EBM ook een religieuze herkomst? Ongeacht het antwoord, ik vertrouw ze ook niet.
BeantwoordenVerwijderenKerken doen goede dingen, zeker, maar veel belangrijker de slechte dingen: opvoeden in waanzin van een god, met daaraan geplakt dat je op moet passen om iets fout te doen. Waarbij dan de grootste fout is zelf na te denken zonder kaders.
Ik weet overigens niet of de door jouw genoemde dictators a-religieus waren.
Maar je hebt gelijk, niet alleen kerken verdienen wantrouwen.
In gesprek gaan? Altijd mogelijk. Helaas is mijn ervaring met gelovigen dat dat betekent in hun geloof stappen. Maar goed, welkom.
Ik hoop dat de kennis/ervaring van die 7 kerkelijke gemeenschappen licht gaat werpen op de grootste vraag in Grun: hoe werkt horizontale bodemversnelling in combinatie met de (diepte-)bodemstructuur?
Kees K.
Beste Kees,
BeantwoordenVerwijderenGraag nodig ik je uit voor een gesprek. Je hebt merk ik, nogal wat (voor) oordelen en weinig kennis van 'mijn' hedendaagse kerk. Je generaliseert nogal namelijk, en dus deed ik dat ook wat betreft een aantal atheïsten. (Slaat natuurlijk nergens op. Alleen Hitler trouwens groeide op in een katholieke omgeving, maar werd pas als jong volwassene in zijn Weense tijd ultra nationalist en anti semiet. Uiteraard geeft Richard Dawkins het katholicisme en niet het atheïstische nationalisme de schuld van Hitlers ontsporing ) Mijn contactgegevens indien gewenst, staan op de site van de PKN Groningen. Als jij je gewoon inzet voor je naaste, dan ben je al 'bekeerd' dat hoef ik dan niet te doen. God zij dank...
De 7 kerken houden zich niet bezig met de geologie van de Groningse ondergrond (bodem is overigens een landbouwkundig begrip; net als wijlen v/d Sluis die al in 1987 geïnduceerde aardbevingen voorspelde was ik docent aardrijkskunde ), maar met de mentale gevolgen van angst en (economische) onzekerheid. Met vriendelijke groet Koos Meisner