donderdag 22 februari 2018

BEIJUM BESTAAT 40 JAAR (5)



WOON JIJ IN BEIJUM? NEE TOCH?

Het imago van Beijum. De woonplek van rond de 14.000 mensen rechtsboven in de stad Groningen wordt in eigen wijk vaak heel anders beleefd dan hoe Groningers er van buiten tegen aan kijken.

Nog steeds spreekt de blogger Beijumers die het gevoel hebben dat ze zich elders in de stad als het ware moeten verantwoorden waarom ze toch in Godsnaam in Beijum zijn gaan wonen.
Alsof Beijum louter bestaat uit drugsoverlast, criminaliteit, vernielzuchtigen, werklozen en aso's. Wie wil er nou in zo'n belabberde achterstandswijk wonen?

Toegegeven, de eerste jaren van deze eeuw gebeurde er wel eens wat in Beijum. De jaren daarvoor ook wel, om 'de pers' louter slachtofferig de schuld te geven van het toentertijd heersende negatieve beeld van de wijk gaat wat al te ver. Maar het speelde zeker een rol mee. De korte naam Beijum paste ook altijd prima in krantenkoppen van toen nog Nieuwsblad van het Noorden. Hennepplantage in Beijum aangetroffen, overval in Beijum, steekpartij in Beijum.

Een bekende Beijumer destijds over de overwegend negatieve berichtgeving over de wijk in de stadse pers: "Als iemand in de Grevingaheerd een wind laat, staat de volgende dag in het Nieuwsblad dat de hele wijk stinkt."

In het jaar 2005 werkte ondergetekende bij de Beijumkrant en hij ergerde zich met veel wijkgenoten mateloos aan de voortdurende (zo kwam het over) gebeuk op Beijum. Na een autobrand in de Grevingaheerd ('Auto in Beijum in brand gestoken') klom hij in de pen en schreef bovenstaand stuk.

Schrijver dezes staat daar nog steeds achter, wel is hij van mening dat misstanden benoemd mogen worden (en het grote aantal vrijwilligers valt bij nader inzien ook erg mee, vaak hetzelfde groepje mensen dat actief is). Maar waarom altijd de naam van de wijk erbij benoemen terwijl dit bij situaties die in andere gedeeltes van de stad speelden niet het geval was?

Er kwam een kentering na het artikel, gebeurde er iets vervelends in de Grevingaheerd, stond de volgende dag in de krant: 'In de Grevingaheerd te Groningen is...'
Waarom altijd louter straatnamen gekoppeld aan Groningen in krantenberichten benoemen terwijl het altijd zo lekker bekt om in geval van Beijum de wijk erin te benoemen? Gebeurde er destijds bijvoorbeeld iets vervelends in Helpman of Selwerd, dan stond de wijknaam er niet bij, wel 'In die en die straat in Groningen is een hennepplantage opgerold.'

Beijum is volwassen geworden. Weerbaarder. De lange tenen zijn verdwenen en het is er overwegend zeer aangenaam wonen.Er gebeurt wel eens wat lulligs, zoals het bericht van een paar dagen geleden over de inval van de politie in een drugspand in de Barmaheerd. Maar goed, slecht nieuws scoort, de Beijumblogger merkt dat aan de kijkcijfers van berichten die schokkend zijn (Kind vermist, iemand vermoord en in stukken gesneden in Beijum? Veertien jarig meisje zwanger van vader. Berichten die massaal gelezen zijn).

Maar er gebeurt hier ook zo enorm veel leuks en prettigs! Makelaars in de stad weten te vertellen dat huizen in de wijk gewild zijn. En is het bekend dat er veel hoger opgeleiden in deze achterstandswijk wonen?

Het is zeer aangenaam wonen in Beijum. En, beste krantenmakers, zet dat vooral vetgedrukt mét de naam Beijum en al in de krantenkoppen.

1 opmerking:

  1. Veel personen, waaronder de beheerder van Beijumnieuws, denken nog steeds dat Beijum tegen de 14.000 inwoners heeft. Deze veronderstelling is onjuist.

    Feit is dat Beijum-West in 2017 6.225 inwoners had en Beijum-Oost 6.415. In totaal: 12.640 inwoners.

    Het aantal inwoners van Beijum neemt elk jaar af.

    Zie: https://allecijfers.nl/wijk/noordoost-groningen/

    Een prachtig overzicht.

    BeantwoordenVerwijderen