maandag 5 februari 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (83)


Excuses

Excuses worden vaak gemaakt met het woordje ‘sorry’ en nog een belangrijke ‘het spijt me’. Deze woorden dekken echter lang niet altijd de lading van hetgeen waar je het voor gebruikt. ‘Sorry’ zeggen kan je doen om er van af te zijn, voor je eigen ego, zonder dat je er ook maar iets van meent en als bijvoorbeeld woorden tekort schieten. Sommige situaties kunnen al zo uit de hand gelopen zijn, dat er meer voor nodig is dan alleen een ‘sorry’. 

‘Het spijt me’… Dit zijn ook van die woorden, die zo je mond uitfloepen. Je hoort ze zo vaak om je heen. Als puntje bij paaltje komt, dan heb ik toch vaak het gevoel dat het niet gemeend is. Dit komt vast omdat ons ego er vaak voor zorgt dat wij ons laten beïnvloeden door bepaalde emoties en/of ervaringen uit het verleden. Het ego laat zich niet zo snel ombuigen in iets waarin kwetsbaarheid getoond wordt. Wat gaat er boven het gevoel: Bij de woorden of daden blijven of jezelf laten zien van de kant die de werkelijke situatie weergeeft?

De noodzaak hiervan en een bepaald gevoel wat je eraan overhoudt, zorgen ervoor dat je het nut hiervan beseft, niet koppig wilt zijn en het belang van een binding inziet die je vóór laat gaan op dat wat je eigenlijk ‘trots’, ‘koppigheid’ of misschien wel ‘eigenwijsheid’ kunt noemen.
Geef je het dan de betekenis ‘fout’ of menselijk vergissen door imperfectie, zodat je altijd terug kunt komen op je woorden en/of daden? Dus dat je een reactie geeft die veel waardevoller is en juist meer zal kunnen gaan opleveren!

Dit heet ‘zuiverheid en eerlijkheid’ in een vriendschap en/of binding tussen twee mensen. Hoe mooi kan het zijn? Eerlijkheid duurt altijd het langst en lost veel meer op dan je kop in het zand te steken.
‘Sorry seems to be the hardest word’ was ooit een grote hit van zanger Elton John. Niet voor niets natuurlijk, want iedereen herkent zich hier wel in. In de praktijk is het voor velen een groot probleem. Terwijl een excuus maken niet altijd betekent dat je fout zit. Je geeft er vaak mee aan dat je de waarde van een relatie verkiest boven je eigen ego. Hoe bijzonder kan de betekenis van een klein zinnetje dan zijn als jij je kwetsbaar opstelt?
Het maken van een excuus alleen is overigens vaak niet goed genoeg. Nee, dit moet samen gaan met concrete daden. Vergeet niet dat als je kiest voor een excuus, dat je het dan weloverwogen en welgemeend doet! Alleen dan ben je in staat om geloofwaardig over te komen.
Excuses maken, voor iets waar je de waarde van inziet. Excuses maken, omdat het hoort. Het klinkt allemaal zo simpel…Toch blijkt het moeilijk te zijn om de juiste woorden te vinden en over die denkbeeldige drempel heen te stappen. 

Excuses maken doet echt geen pijn, tenzij je er te trots voor bent. Je eigen ego voor vriendschap laat gaan. Dat doet pas pijn en is zó zonde…

Bied jij weleens je welgemeende excuses aan?

2018©Vlindertje73

Inspiratiebron: www.mooibenik.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten