Nieuwtjes, wetenswaardigheden, columns en ontwikkelingen binnen de groenste wijk van de gemeente Groningen: Beijum!! Problemen om te reageren? Mail uw reacties naar BEIJUMNIEUWS@HOTMAIL.COM. Overname van artikelen en/of foto's door andere media toegestaan alleen met bronvermelding en na overleg met de beheerder. Kopij, tips en nieuwtjes ook graag naar BEIJUMNIEUWS@HOTMAIL.COM Een donatie schenken? IBAN: NL 14 INGB 0002 8314 89
dinsdag 19 juni 2018
UIT DE OUDE DOOS (377)
De donkere kleuren (in de meerderheid): Woningbouw laag.
Rood: Woningbouw hoog.
Oranje: Winkels
Tussen rood en oranje in: Bijzondere bebouwing
Groen: Openbaar groen
Blauw: Water
Zie het staatje van boven naar beneden op bovenstaande afbeelding.
Het is een schets van waarschijnlijk ruim 40 jaar geleden over hoe Beijum er uit zou moeten komen te zien.
Waarom de wijk is ingedeeld zoals het is ingedeeld, kan de blogger tot nu toe niet achterhalen. Waarom (destijds) twee winkelcentra, waarom niet een midden in Beijum ter hoogte van waar nu het Gezondheidscentrum staat? Waarom de hoogbouw op de plekken waar het nu staat?
Opvallend, in deelgebieden 9,10, 11 en 13 stond nog niks ingevuld. Froukema-Wibena- en Nijensteinheerd helemaal beneden langs de zuidrand, en Munsterheerd, Boelemaheerd en Hylkemaheerd daar weer boven.
Daar werd toch zeker ook (nog) gebouwd. Op 28 november 1986 stond de advertentie die we rechts zien in Nieuwsblad van het Noorden. Nijensteinheerd Beijum, huizen te koop. Ziet er toch chique uit voor Beijum Oost begrippen, relatief grote huizen met garage, grote tuinen met daarin pergola's.
Even rekenen, de wijk bestaat 40 jaar, maar 42 jaar geleden werd al geadverteerd voor te kopen woningen in de Nijensteinheerd. Genoemde heerd ligt helemaal rechtsonder op bovenstaande afbeelding, een gebied dat klaarblijkelijk nog niet op de tekentafel was ingevuld ten tijde dat de schets naar buiten kwam.
Wie heeft meer info? Beijumnieuws@hotmail.com
Update 0.100 uur; de blogger vergist zich tien jaar, zie onderstaande reactie.
1986 is 32 jaar geleden, niet 42 jaar! Dus toen was er al behoorlijk wat gebouwd. De hoogbouw had alles te maken met Ypke Gietema, die stedelijk wilde bouwen (in plaats van de plattelandsstijl van Max van den Berg). Lees hoofdstuk 8, 'Boeskoolbuurt wordt moderne Bloemkoolwijk', geschreven door Jaap Ekhart. In het boek'Boeren, burgers, Beijumers'.
BeantwoordenVerwijderen