maandag 22 april 2019

COLUMN UIT LEWENBORG (139)



Droogteseizoen is begonnen.

De zomer is nog niet eens begonnen en de natuur schreeuwt nu al om water. Het droogte seizoen in ons land begon afgelopen 1 april. De bomen en planten gaan weer bloeien en hebben dringend water nodig. Het is echter kurkdroog, de natuur gaat het zwaar krijgen deze zomer en wij als mens ergens ook. We zullen zuiniger aan moeten doen met ons drinkwater. Iets minder lang douchen is al iets wat helpt, zo zijn er nog veel meer waterbesparende tips te bedenken. Hier kom ik straks op terug.

Door de droogte gaan de paasvuren niet door. De grote bulten hout zijn voor niets gebouwd, wat het ‘vuurbestuur’ veel geld kost. In Midwolda hebben ze iets geniaals bedacht, het hout moet immers ook weer weg. Om de kosten te drukken hebben ze besloten het hout te versnipperen en te verkopen. Deze snippers kan men gebruiken tegen onkruid of er paadjes mee aan te leggen. Auto’s met aanhangers staan in de rij om dit te kopen. 

Ik hoop dat meer gemeenten dit gaan doen, want dit is nou een top voorbeeld van recycling.
Het gekke vind ik dat de paasvuren in Duitsland gewoon doorgaan, dus krijgen de mensen in Groningen en Drenthe er toch nog een ongewild snuifje van mee.
Er wordt zelfs al gewaarschuwd voor ‘paassmog’ die wordt veroorzaakt door de honderden paasvuren die worden aangestoken op de grenslijn tussen Bad Nieuweschans en Coevorden. De fijnstof en rookgeur zal onze woningen binnendringen. De hoeveelheid fijnstof die onze kant op komt is afhankelijk van de windsnelheid. Sluit dus deuren en ramen is het advies van de RIVM.
Ik heb medelijden met mensen die een longaandoening hebben, zij kunnen dit er niet bij gebruiken en zullen het tijdens deze paasdagen extra moeilijk krijgen.

Door de toenemende klimaatverandering zullen lange droge periodes vaker voorkomen in ons land. Kijk maar naar vorig jaar. De ene hittegolf na de andere sloeg ons om de oren.
Om duurzamer om te gaan met het beschikbare water moeten we gaan kijken naar manieren om water te besparen. Dagelijks gebruiken we zo’n 120 liter water per persoon. Dit klinkt in mijn oren wel héél veel. 

Laten we geen kleine tussendoor wasjes meer draaien, maar alleen volle wasmachines. Net als de vaatwasser alleen vol laten draaien, mocht je onverhoeds er iets van nodig hebben, was het dan even met de hand af. Vang het water uit de kraan op als je staat te wachten tot het warm wordt, bij mij persoonlijk duurt dit namelijk vrij lang en is er zo 2 liter water verloren gegaan. Dit water kun je weer gebruiken om bijvoorbeeld je planten zowel binnen als buiten van hun zo broodnodige vocht te voorzien. Wat te denken van al die zwembadjes in je tuin, klein of groot, er gaat ongelooflijk veel water in. Ik heb er één en daar gaat 500 liter water in. Mooi dat die lekker in de schuur blijft liggen deze zomer. Alleen het pierenbadje voor de hond wordt met 5 centimeter water gevuld, dat vinden mijn verhitte voeten ook lekker en is voldoende om even af te koelen. 

De kraan niet laten lopen als je staat te tandenpoetsen. De wc kun je op minder watergebruik zetten. Is dat niet mogelijk, leg dan bijvoorbeeld een baksteen in de spoelbak. Hiermee verklein je de inhoud en dus de hoeveelheid water per spoelbeurt. Alle kleine beetjes helpen immers.

Doe jij ook aan waterbesparing deze zomer, of gewoon altijd?

2019©Vlindertje73

Foto: Pixabay

Geen opmerkingen:

Een reactie posten