Astrix is zo gek nog niet....
Ooit leerde ik de taal Latijn, en één van de eerste boeken die we lazen in die ingewikkelde taal was het boek over de ‘Oorlog in Gallië’, van de Romeinse veldheer Gajus Julius Caesar. Caesar viel met een aantal legioenen het gebied binnen dat we nu Frankrijk noemen, richtte er verschrikkelijke slachtingen aan en berichtte daarover uitbundig aan zijn opdrachtgever, de Senaat van Rome. “Gallia est omnis divisa in partes tres” (“Heel Gallië is in drie stukken verdeeld”), zo begon deze reportage over acht jaar strijd tegen de weerspannige bewoners van dat fraaie land, waar we nu massaal op vakantie gaan.
Diezelfde Romeinen hadden land nodig om hun troepen na afloop van de dienstijd (25 jaar!) een bestaan te gunnen dat niet meer van oorlogsbuit afhankelijk was. En zo komt het dat in grote delen van Frankrijk de invloed van Rome nog goed te zien is. Wie in steden als Nîmes of Arles rondkijkt, ziet al heel snel dat er ook daar zogenaamde amfitheaters gebouwd werden, waar gladiatoren het opnamen tegen beesten of tegen elkaar. Tempels verrezen er ook, tot in Parijs aan toe (en ook in Nederland, waar bijvoorbeeld onder de kerk in de Betuwse plaats Elst nog resten van een Romeinse tempel gevonden zijn).
Voor mij is dat alles een goede reden om naar Frankrijk te gaan: de Romeinse Oudheid interesseert me mateloos, en ik ben dan ook op een onderwerp uit die Oudheid afgestudeerd. Ook al is dat lang geleden (1985), toch laten die Romeinen (en trouwens ook de Grieken) me niet los.
Op een kilometer of acht van de plek waar ik deze vier weken woon ligt het stadje Vaison, dat zich sinds een aantal jaren zelfs Vaison-la-Romaine noemt (“Romeins Vaison”). Vaison had eerst een paar Gallische bewoners, maar al snel kwamen ook de Romeinen er achter dat het hier goed toeven was, in een vruchtbaar landschap bij een riviertje. Datzelfde riviertje (de Ouvèze) is een vriendelijk stroompje, dat ongekende krachten heeft. Op 22 september 1992 steeg het water in enkele uren tot enorme hoogte: zeker tien meter extra....en daarbij vielen dan ook meer dan dertig doden, in het stadje zelf, maar ook op campings in de buurt. Ik heb ooit een ooggetuigenverslag gekregen van Nederlanders, die letterlijk en figuurlijk voor hun leven hebben moeten vechten in die nacht. Voor wie het nog eens terug wil zien: er zijn filmpjes gemaakt van de brug over de Ouvèze, op 100 meter van het centrale pleintje van Vaison, waar de caravans van hoger gelegen campings tegen te pletter slaan. Dat de brug het zelf heeft gehouden mag een wonder heten: die Romeinen wisten kennelijk al hoe je een degelijke brug moest bouwen.....
Han Borg
Niet héél Gallië werd veroverd he. Er was een klein dorpje ....
BeantwoordenVerwijderen;-)