maandag 17 juni 2019

COLUMN UIT LEWENBORG (147)



Avondje (milieuvriendelijk) festival

De stad Groningen is een festival rijker. Dit terrassen festival heeft als eerste in 2017 te Amsterdam plaatsgevonden en was meteen een groot succes. Wij kunnen niet achterblijven en zo zou er tijdens Hemelvaart dit festival in Groningen plaatsvinden, echter door het slechte weer werd het verschoven naar 12 t/m 16 juni. Een geweldige plek was al gekozen, namelijk het Stadspark van Groningen. 

Makkelijk bereikbaar met het O.V. en ruim voldoende plaats om je fiets er kwijt te kunnen. Regelaars hielden dat goed onder controle en dat was te zien! De fietsen stonden netjes in één lange rij. Mijn complimenten hiervoor. Beveiliging liep er ook overal rond.
Binnen gekomen was het gras groen en niet bezaaid met plastic bekers, zelfs niet met borden of schaaltjes waar je je eten op kreeg. Niets, helemaal niets van dat. Het is dan ook voor het eerst dat ik van dit super concept hoorde en daarom wil ik er meteen even bij vermelden dat alle andere festivals en/of evenementen dit ook moeten gaan invoeren!

Je zult je nu wel afvragen wat ik bedoel, of niet? Nou komt ie:

Je koopt een (stevig) plastic glas, in mijn geval voor bier, maar je kon hem zo ruilen voor een wijn of cocktailglas voor vier euro en deze houd je constant. Is je glas leeg, dan lever je ‘m in en krijg er een gevulde schone voor terug. Zo simpel en zo effectief. Écht hier kan iedereen een voorbeeld aannemen. Met de Pinksteren was ik in Delfzijl en tjee hee hoeveel plastic daar wel niet overal lag, niet normaal meer. Dus HET is niet nodig! Denk aan het milieu!

Nou, met een biertje in mijn hand een rondje lopen over het terrein. Werkelijk, ik keek mijn ogen uit. Eettentje hier en daar, werkelijk alles kon je er krijgen, met grote vuilcontainers ernaast. Aan kinderoppas was zelfs gedacht. Halverwege stonden er een paar mensen te swingen in stilte, ik schoot er van in de lach en vroeg die man wat of dat was. ‘Dit is een silent disco,’ zei hij. Het zag er erg komisch uit. Ook diverse spelen waren er te vinden, zoals twister. Mensen helemaal in de knoop, super hilarische taferelen. Man, wat heb ik gelachen.

Naar mate de avond vorderde, werd het steeds drukker en drukker en waren we blij dat we nog een zitplaats hadden aan één van de vele tafeltjes. Ik wilde nog wat eten en mijn vriendin ook voor we naar huis zouden gaan. Bij ons eerste wandeling had ik besloten om voor ‘Tjap’ te gaan. Een heerlijk gevuld broodje met kippendijfilet en bijbehorende sla en saus. Alleen wat had die kraam een pech zeg. Eén van de medewerkers was ziek geworden en de rij werd gestaag langer en langer, terwijl wij stonden te wachten. Tot overmaat van ramp, liet de BBQ hun ook nog eens in de steek, tot twee keer toe. Ik had écht met ze te doen. De wachtende mensen echter bleven vrij relaxed net als de medewerkers. Aan overmacht kun je immers toch niets doen. 

Alleen ik kan niet zo lang op één plek blijven staan, dus vroeg ik aan mijn vriendin of zij hier wilde wachten dan zou ik even bij onze gezamenlijke vriend rijdend in zijn scootmobiel gaan kijken. Zij vond het goed en bij hem aangekomen was het bier op en ging ik meteen even nieuwe halen, hij kon er al niet meer doorheen komen met zijn bolide. Voor mij viel het ook nog niet mee, want pas 20 minuten later had ik de biertjes bemachtigd. Net toen ik eindelijk weer zat, kwam vriendin eraan met onze twee broodjes. De tijd stond nog op de bon en zo hebben we er 40 minuten op moeten wachten in zijn totaliteit.
Het was een leuk festival, alleen hoop ik voor de organisatie en de medewerkers dat er volgend jaar beter geanticipeerd wordt op de drukte die je op een prachtige zonnige dag mag verwachten. Wij Groningers houden immers wel van feestjes waar je eten en drinken tegelijkertijd kan nuttigen.
Even terug denkend aan het milieu…

Wat vind jij van het idee om op festivals en/of op evenementen gebruik te maken van één glas, van stevig plastic weliswaar, die je vervolgens mee naar huis neemt als aandenken?

2019©Vlindertje73

2 opmerkingen:

  1. Ik kende dit systeem al uit Portugal en het is inderdaad een uitkomst.

    Bij een festival in Portugal liepen dan ook nog steeds schoonmakers rond,die elke sigaret opveegden. En... mannen met bierfusten op de rug! Hoefde je niet naar een kraam toe, het bier (of fris of chips, maar dat was weer een ander) kwam gewoon bij je! Ideaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit systeem wordt al tientallen jaren toegepast bij heavymetal festivals in Nederland (en daarbuiten).

    BeantwoordenVerwijderen