Nieuwtjes, wetenswaardigheden, columns en ontwikkelingen binnen de groenste wijk van de gemeente Groningen: Beijum!! Problemen om te reageren? Mail uw reacties naar BEIJUMNIEUWS@HOTMAIL.COM. Overname van artikelen en/of foto's door andere media toegestaan alleen met bronvermelding en na overleg met de beheerder. Kopij, tips en nieuwtjes ook graag naar BEIJUMNIEUWS@HOTMAIL.COM Een donatie schenken? IBAN: NL 14 INGB 0002 8314 89
maandag 11 november 2019
COLUMN UIT LEWENBORG (162)
Sta jij aan of uit?
Heb jij ook weleens zo’n moment dat je je telefoon een last vind, of vind je deze juist onmisbaar en wijk je geen moment van je beeldscherm af? Uit onderzoek blijkt dat een derde tussen de 16 en 34 jaar zichzelf verslaafd noemt aan hun smartphone en toegeven dat ze er meer tijd op doorbrengen dan dat ze zich eigenlijk kunnen veroorloven. Je kan immers echt nergens komen of men heeft de telefoon in handen, in de wachtkamer bij de dokter of tandarts, in de treincoupés zit iedereen diep gebogen over het beeldschermpje, in de rij bij de kassa net zo, als ook bij de bushaltes gaan de vingers als razenden over de kleine lettertjes. Wist je wel dat een gemiddelde tiener per dag de omtrek van een voetbalveld weg scrolt?
Het is de week van de media wijsheid en deze duurt nog tot en met 15 november. Tijdens deze week van de wijsheid zijn er diverse thema’s over het gebruik van je telefoon. Zoals bijvoorbeeld ouderen er meer bekend mee maken, zodat ze op een handige manier contact kunnen onderhouden met hun familie. Dit was te leren op het ‘grijs en wijs mediafestival’ hier konden ze ook met vragen over het media terecht. Het blijkt dat meer dan 70% van de ouderen wel wat hulp kan gebruiken bij de online activiteiten. En tijdens handige cyber events leer je hoe je hackers voor kan zijn, eerst checken en dan klikken, is er zo één. Leerzaam, als je het mij vraagt. Check deze site eens: https://www.weekvandewijsheid.nl waar je leert hoe het is om aan of uit te staan en gebruik te maken van een gezonde balans in je mediagewoontes. Ja echt, sommige handelingen zijn er gewoonweg ingeslopen. ’s Morgens mail checken, appjes beantwoorden, woordjes maken via Wordfeud en/of WordOn, het nieuws lezen en even scrollen over Facebook, om daarna te eindigen met
Instagramkiekjes te liken. Voordat je ’t weet ben je écht uren verder en heb je nog geen bal gedaan van hetgeen je eigenlijk wilde doen. Mijn ogen waren al open gegaan. Door allerlei toestanden om me heen zit ik momenteel toch al niet zoveel op het hele mediarattenplan. Naar mijn idee mag het nog wel minder. Vaak genoeg zet ik mijn internet gewoon uit, als men mij nodig heeft dan doen ze maar een belletje. In mijn ogen blijft een beller sneller, zeg maar… Moet je nagaan dat ik mij in 2017 blijkbaar al ergerde, hier kun je mijn column daarover nog eens terug lezen: “Ben jij ook met je mobiel getrouwd?”
Op afgelopen 1 november las ik met bewondering het bericht op nu.nl van iemand die de hele maand oktober een digitale detox deed, dat klinkt mij ook steeds lekkerder in mijn oren. Net wat zij al schreef; zalig zijn de onwetenden. En net als zij denk ik dat er veel meer mensen zijn die wel minder social media willen, maar dat niemand het echt daadwerkelijk aandurft. Zal het de gevoelsmatige digitale afhankelijkheid zijn? Misschien kunnen we er wel een challenge van maken en gaan we weer meer dingen in real-life doen en afspreken in plaats van de hele avond op de bank te chatten of wat dan ook. Het niet gebruiken van je telefoon levert in ieder geval veel meer tijd op om andere juist nuttige dingen te doen of je hebt eindelijk eens tijd om dat ene boek te gaan lezen. Hè, wat een rust zal dat geven, als je niet op bladzijde zes al een pingeltje van je foon hoort. Je bent het vast met mij eens dat we nieuwsgierige wezens zijn en op dát moment moeten weten van wie dat pingeltje was.
Toch ken ik in real-life nog mensen die helemaal geen smartphone hebben, dat zijn de zalige onwetenden, wel hebben ze een gewoon mobieltje die kan sms-en en bellen als er iets aan de hand is bijvoorbeeld, of een gesprek kunnen voeren in plaats van chatten. Als ik iemand wil spreken doe ik dat liever per telefoongesprek, aangezien dat gechat, korte berichtjes over en weer zijn, waarbij er weleens leesmisverstanden ontstaan. Ja, het staat er, alleen het is hoe of je het leest en soms kan dat op meerdere manieren. Bij een telefoongesprek heb je dat niet, je luistert of je praat.
Wanneer sta jij aan of uit?
2019©Vlindertje73
Gelukkig stond mijn smartphone aan, anders had ik dit bericht nooit onder ogen gekregen en had ik niet snel door kunnen scrollen naar de volgende 47 berichten.
BeantwoordenVerwijderenRaar verhaal dit. Als je geen sociale media wilt gebruiken dan doe je het niet en zo wel dan wel.
BeantwoordenVerwijderenIk heb een zeer goede verstandhouding met mijn telefoon. Geluid staat altijd uit.
BeantwoordenVerwijderenDolgelukkig ben ik, dat ik in de wachtkamers van dokter of tandarts kan lezen op mijn mobieltje, zodat ik niet veroordeeld ben tot een Story van 6 maanden terug. Was dat écht zoveel beter?
In de pauze op het werk lezen mijn collega's en ik vaak óók op de telefoon. Vroeger lazen we de krant. Ook niet echt interactief. (doen we nu ook nog wel, trouwens)
Verder ook heel prettig, dat ik 's avonds op de bank kan chatten met vriendinnen, omdat ik niet elke avond tijd en vooral energie heb om bij iemand langs te gaan. Hoe fijn is het ook, dat je iemand even wat kunt sturen, ipv dat je op ongelegen momenten gaat zitten bellen.
Jammer altijd, dat er zo afgegeven moet worden op de moderne techniek. "Vroeger was alles beter" Echt?
Vind je het niets? Dan gebruik je het niet, lees je wel bij de tandarts die story en ga je lekker 's avonds door de regen naar je vrienden elders in het land.
Sommigen willen nog steeds echte mensen om zich heen. Jammer dat Ria ze allemaal heeft ingewisseld voor een schermpje met ledlampjes.
BeantwoordenVerwijderenDus omdat jij echte mensen om je heen wilt moet Ria dat ook? Flink absurd wel dat.
BeantwoordenVerwijderen