Nieuwtjes, wetenswaardigheden, columns en ontwikkelingen binnen de groenste wijk van de gemeente Groningen: Beijum!! Problemen om te reageren? Mail uw reacties naar BEIJUMNIEUWS@HOTMAIL.COM. Overname van artikelen en/of foto's door andere media toegestaan alleen met bronvermelding en na overleg met de beheerder. Kopij, tips en nieuwtjes ook graag naar BEIJUMNIEUWS@HOTMAIL.COM Een donatie schenken? IBAN: NL 14 INGB 0002 8314 89
maandag 4 mei 2020
COLUMN UIT LEWENBORG (186)
Onzekerheid.
Als je in de spiegel kijkt, ben je dan trots op jezelf of voel je je onzeker? Iedereen is weleens een keertje onzeker, maar wanneer je voelt dat je zo goed als onzichtbaar bent voor de buitenwereld kan dat een zeer negatieve houding met zich mee brengen.
Zo zijn er mensen die zichzelf gaan overschreeuwen en daarmee de aandacht trekken. Ook zijn er mensen die altijd hetzelfde riedeltje afdraaien als je ze onderweg tegen komt en aan moeten horen hoe die of die toch wel niet leeft. Ik heb echter altijd geleert: laat koeien loeien, winden waaien en iedereen zich met zichzelf bemoeien. Hetzelfde verhaal tig keer aanhoren is vermoeiend hoor. Altijd kritiek op een ander geven in de negatieve zin daar word je als mens niet beter van, lijkt mij. Je hebt kritiek en advies. De kunst is om de kritiek om te draaien naar advies. Maar wat is nou het grootste verschil tussen advies en kritiek?
In het boek: ‘together is better,’ van Simon Sinek geeft hij antwoord op deze vraag: ‘Als je gesloten bent voor een idee hoor je kritiek, als je open staat voor kritiek krijg je advies’, aldus Sinek. Er is een voorwaarde om advies te kunnen ontvangen; je moet ervoor open staan. Wanneer je eigenlijk alleen wil horen dat je iets moois hebt gemaakt en/of je idee goed is, dan wil je geen feedback maar bevestiging. Wanneer je dan daadwerkelijk feedback krijgt, zal je sneller geneigd zijn om dit op te vatten als kritiek in plaats van feedback. Natuurlijk heeft de manier waarop iemand feedback geeft, invloed op het ‘advies of kritiek-gevoel.’ De Fransen hebben daar een mooi spreekwoord voor: ‘C’est le ton qui fait la musique,’ ofwel; ‘het is de toon die de muziek maakt.’ De manier waarop je iets zegt, kan dus invloed hebben op de manier hoe iemand het oppakt.
Word jij van kritiek onzeker? Vergeet hierbij sowieso niet dat je je nooit door een ander naar beneden mag laten halen. Onzekerheid kan een mens in haar greep houden, die helemaal nergens op slaat. Jij mag er zijn, want jij bent ook mooi, grappig, slim, leuk en lief! Kom daarom voor jezelf op, laat jouw onzekerheid je leven niet bepalen. Mensen hebben nu eenmaal altijd een mening over je, je zult het toch nooit goed doen! Geef die onzekerheid een flinke schop en wees trots op de persoon die je ’s ochtends in de spiegel ziet.
Zelf ben ik zeker niet perfect en maak ook fouten, dat vind ik helemaal niet erg en ik sta altijd weer op om door te gaan en/of er van te leren! Dit komt mede doordat ik positief ingesteld ben en op wat voor manier het donker mag zijn, ik altijd wel weer dat ene lichtpuntje zie. Negatieve kritiek op mijn eigen persoontje of over anderen, glijdt dan ook zo mijn rug af…
Door de jaren heen heb ik een harde huid gekregen, daar kom je niet zo maar doorheen. Met andere woorden: Je kan m’n rug op!
Voor advies en feedback sta ik wel open. Jij dan?
2020©Vlindertje73
Geen opmerkingen:
Een reactie posten