Er zijn nogal wat uitdrukkingen, waarin de fiets een rol speelt. De titel van dit stukje vermeldt er al eentje, maar wie kent niet de uitdrukking: “op een oude fiets kun je het ‘t beste leren”? Waar ‘het’ voor staat mag u zelf invullen. Maar ik heb er ook een paar gevonden, die ik nog niet kende. Zoals: “een vrouw zonder man is als een vis zonder fiets”. Dat schijnt een feministische uitspraak te zijn. Bekender is weer: “op die fiets”, wat zoiets betekent als: op die manier.
Fietsen spelen een grote rol in ons land. Buitenlandse bezoekers zijn vaak stomverbaasd als ze zien hoe wij gebruik maken van de (meestal) tweewieler. Moeders of vaders met een kind voorop in een bakje, en achterop ook nog een kind in een zitje. Zelf heb ik dat ook wel gedaan, en dan reed mijn oudste (net vijf) er op een eigen fietsje naast. Achteraf denk ik: levensgevaarlijk. Maar goed: je moet wat, als je partner de auto mee heeft en de oudste naar de basisschool gaat, de tweede naar de peuterspeelzaal en de derde nog te jong is om alleen thuis te blijven.
Hoeveel fietsen ik in 45 jaar in Groningen ‘versleten’ heb: geen flauw idee. Het zijn er heel wat geweest, zoveel is wel zeker. Meestal werden ze gestolen, een enkele zakte van ellende vanzelf in elkaar, eentje belandde er in het diep bij een knokpartij…en hoe kwam je dan weer aan een nieuwe? Niemand die het geloofde, maar ik vond altijd wel weer een andere fiets, die niet op slot stond. Daarvan stikte het in de stad, zeker in de buurten waar veel studenten woonden. Ik woonde zelf in Selwerd, de Oosterpoort, de Herewegbuurt en de Oranjewijk voordat ik naar Beijum verhuisde – en in al die wijken stonden veel fietsen onbeheerd op straat.
Dat alles schoot door mijn hoofd toen ik voor de zoveelste dag op rij weer die fiets zag staan bij de bushalte Jensemaheerd. Netjes op slot: zonder ketting, maar gewoon zo’n slot waar je een sleuteltje induwt om ‘m open te krijgen. Mijn medelijden met deze fiets wordt met de dag groter: verweesd staat hij daar te wachten op een nieuwe eigenaar, of beter nog: op de vorige eigenaar.
Een harde schop of een klap met een hamer, en het slot is open. Wie o wie weet van wie deze is??
Han Borg
Wat betreft de prachtige uitdrukking “een vrouw zonder man is als een vis zonder fiets” (uit de jaren zestig van de vorige eeuw), verwijs ik graag naar:
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.ensie.nl/populaire-uitdrukkingen/vrouw
Ook ik kende dit spreekwoord niet.
Zie verder:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_feministische_golf
https://nl.wikipedia.org/wiki/Derde_feministische_golf
Dag Han,
BeantwoordenVerwijderenHeb je op gans spontane wijze een nieuw spreekwoord uitgevonden?
Ik doel op: "Weesfietsen verdienen ook zorgzame stiefvaders!" Of zorgzame stiefmoeders.
Prachtig!
De vraag is wanneer een fiets een weesfiets is. Wanneer een fiets lang onbeheerd ergens staat? Als een zgn. weesfiets gedurende lange tijd en geheel eenzaam in een publieke ruimte op slot staat, zelfs al is het slot gemakkelijk te openen?
Duidt dit nieuwe spreekwoord, achteraf bezien, op de jaren zeventig of op alle tijden?