Aalscholver
De laatste tijd zit er telkens een aalscholver in het park. Meestal zit deze op de fontein, maar ook vaak in de boom bij het bruggetje aldaar.
Voor vele vissers is de Aalscholver een plaagdier. Maar dit is onterecht. De aalscholver vangt maar weinig vissen die de vissers ook willen vangen. En is dus eigenlijk geen concurrent. Sterker nog, waar een aalscholver zit, zit ook vis. In plaats van een plaag, zouden ze de vogels moeten zien als “gids”.
Vaak zie je de aalscholver ergens zitten, met de vleugels wijd open, zoals op de foto hier. Er is een goede reden waarom ze dat doen.
In tegenstelling tot veel andere vogels, hebben ze weinig vet op de veren. Hierdoor is het verenkleed niet waterdicht. Het voordeel hiervan is, dat ze ook beter en dieper kunnen duiken. Het nadeel is, dat ze vervolgens nat worden tot op de huid. Die moet weer eerst droog worden, voordat ze weer gaan vliegen. Anders zouden ze door de verdamping te veel afkoelen.
Natuurlijke vijanden hebben ze niet.
De naam aalscholver heeft niets met het woord “aal” te maken, al kan hij deze wel vangen. Vroeger noemde ze de aalscholver “Schollevaar” wat dus een anagram is voor Aalscholver.
Kijk ook eens goed naar de grote zwemvliezen. Hiermee kan de vogel razend snel zwemmen, en is ook in staat om snoeken en palingen te pakken.
Het is wel gek, dat ze met zulke poten wel in bomen zitten en ook nestelen. Dit doen ze overigens in kolonies. De bomen zijn na een broedseizoen dan ook helemaal wit van de vogelpoep.
Ze zijn normaal zwart van kleur, maar in het broedseizoen hebben ze een witte vlek op hun been, en vaak wat witte/grijze veren achter op hun kop.
De jonge vogels hebben nog een witte buik en borst die langzaam donker zullen worden.
Als ik langs de fontein loop, kijk ik altijd even of er weer 1 op zit. Ik zie dan ook vaak mensen even stil staan om een foto te maken.
Deze vogel is bijna volwassen, dan zullen we hem straks niet vaak meer zien.
Foto + tekst: Gert-Jan van Veen
Update 20.40 uur, lezeres Morena reageerde op bericht....Zie foto beneden. "Vloog vanmiddag boven Beijum."
Geen idee wat dat voor vogel is.
Volgens mij is het een zee arend.
BeantwoordenVerwijderenDat is een Amerikaanse zeearend en die vliegen echt niet boven Beijum. Lezeres Morena heeft een flinke fantasie.
BeantwoordenVerwijderenHaha nee de Amerikaanse zul je hier niet treffen. De gewone zeearend zou misschien kunnen. Ook wel vliegende deur genoemd. Ik heb hem nog nooit gezien hier maar er zijn een aantal succesvolle broedende paartjes in onze provincie.
VerwijderenIk heb de zeearend boven Beijum ook gezien. Al twee keer zelfs. Boven de weilanden achter de wibenaheerd.
BeantwoordenVerwijderen