zondag 2 mei 2021

DE VOGEL VAN DE WEEK IN BEIJUM (9)

 De spreeuw

Naast de huismus is de spreeuw een veel voorkomende vogel in de wijk. Het is een bijzondere vogel vanwege zijn geluid. Vooral in een groep lijken ze echt te communiceren met elkaar.

De spreeuw heeft als 1 van de weinige vogelsoorten, de mogelijkheid om andere geluiden te imiteren. Ik weet nog van vroeger dat er bij mijn ouders thuis een spreeuw was, die onze telefoon kon nadoen. Hoe vaak mijn moeder wel niet naar binnen is gegaan om de telefoon op te nemen….😊.

Maar ook in de wijk hoor je de meest vreemde geluiden uit de spreeuwen komen. Ze doen allerlei vogels na, waaronder de groenling, vink en koolmees.

Bij de crossbaan zit een spreeuw die de roep van een Buizerd na kan doen! Al meerdere malen heeft deze mij voor de gek gehouden. Je hoort een buizerd en speurt dan gelijk de lucht af, maar dan eindig je weer in de boomtop waar een spreeuw zit.

Ze nestelen op en in diverse plekken. Omdat de grote bonte specht maar 1x gebruik maakt van een nest, zie je het jaar daarop vaak spreeuwen in die oude nesten. Ook bij de crossbaan zitten nu spreeuwen in een oud spechten-nest.

De spreeuwen zijn ook mooi getekend, vooral in het najaar t/m het voorjaar. Ze zijn dan wat meer gespikkeld dan in de zomer. Als de zon op ze schijnt, zie je soms allerlei kleuren weerkaatsen. Tussen het mannetje en vrouwtje zit weinig verschil. Het enige verschil is de snavel. Bij het vrouwtje is deze geheel geel, bij het mannetje is de basis van de snavel grijs/blauw van kleur. De jonge vogels zijn eerst bruin, en krijgen langzaam steeds meer “spikkels”.

Het meest bekend staan ze wel op de grote zwermen die allerlei sierlijke bewegingen en vormen maken in de lucht. In het najaar kun je deze grote groepen zien rond de molen van Kardinge. Dit zijn vooral grote groepen spreeuwen uit Noord Europa die terugkeren naar hun slaapplaats.

Toch zijn spreeuwen niet altijd gewenst. Doordat ze in grote groepen rondzwerven (buiten broedseizoen), kunnen ze ook veel rommel geven (uitwerpselen). Ook kunnen ze in een mum van tijd bomen met besjes of fruit helemaal leeg eten. Op zich voor de boom is dat nuttig, wat zo worden de zaden (pitjes) weer goed verspreidt. Maar voor de mensen kan dit als “overlast” gezien worden. Mocht je plots een groep spreeuwen zien opvliegen, kijk dan ook of er een roofvogel in de buurt is. Vaak is een sperwer of boomvalk de reden dat ze ineens opvliegen.

Mocht je een leuke foto of leuk filmpje hebben, meld je dan aan bij Facebook “Vogels in en rond Beijum” en deel dit. Daar wordt van alles gepost m.b.t. de vogels in en rond onze wijk.

Gert-Jan van Veen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten