Het is weer eens wat anders dan een omgekeerde vlag ophangen.
Een boerenzakdoek kun je ophangen zoals je wil, niemand let op rood of wit onder of boven.
Jammer dat de bakstenen van het huis niet wat roder zijn, dat had mooi geharmonieerd met de vlag.
De vlag, langs de Amkemaheerd gespot, kleurt wel mooi met de rode bloem beneden.
Halverwege de jaren zeventig werden verscheidene boerenbedrijven verplicht opgekocht, zeg maar dat boeren werden onteigend.
Waar dat was? Wel, waar tegenwoordig de wijk Beijum ligt
Het heeft iets ironisch, steun betuigen aan boeren vanuit een huis of plek in de/een wijk, die gebouwd kon worden omdat boeren 45 jaar geleden hier van hun boerderijen en land werden verjaagd.
Die omgekeerde vlaggen en rode zakdoekjes zijn wel het infantiele dieptepunt van 2022. De nieuwe hobby van de wappies na Covid en de oorlog in Oekraïne.
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij is het een rood-witte theedoek. Of een rood-witte vierkante handdoek. In ieder geval geen boerenzakdoek.
BeantwoordenVerwijderenEen mooi verhaal
Mijn oudste broer Jan Huizenga trouwde in januari 1963. Tijdens zijn trouwdag was hij plotseling door het ijs gezakt in het Stadskanaal, locatie Handelskade 62. Als jochie van 11 elf hielp ik hem uit het Stadskanaal door op mijn buik te gaan liggen en hem mijn handen aan te reiken. Ik deed dit overigens op advies van broer Jan.
Tijdens de bevestiging van zijn huwelijk door een ambtenaar van de burgerlijke stand, in naar ik meen Blijham, haalde hij met subtiel gevoel voor theater een superrode boerenzakdoek uit zijn jacquet. Om zijn hoogmoedige en deftige schoonmoeder forse schrik aan te jagen. Deze demonstratieve daad van broer Jan werd door mijn ouders en hun kinderen prachtig gevonden. Een boerenzakdoek als een soort protest tegen zijn erg bekakte schoonmoeder.
Boeren mogen best met een boerenzakdoek zwaaien of vlaggeren. Om onze Nationale Driekleur onjuist op te hangen, is evenwel een andere zaak. Ik verwijs naar 4 en 5 mei.