Afgelopen zondag postte deze blogger een berichtje over zijn ervaring na het drinken van een heerlijk glas paardenbloembier uit eigen wijk.
Zie nog eens dit bericht
Twee dagen later belde RTV-Noord. Het leek ze daar leuk om een reportage te maken over het bereiden van de paardenbloembier door kruidenvrouw Saskia Nieboer. Of die zou willen meewerken?
Deze blogger is niet de zaakwaarnemer van onze kruidenvrouw. Maar hij wilde haar wel even bellen.
"Jawel hoor, dat wil ik wel."
Afgelopen woensdag kwam de doorgewinterde lokale verslaggever Remco in 't Hof van Noord met camera naar de Groene Zon. Kruidenwinkel en cursusruimte van Saskia in de Wiershoeck. Een paardenbloembier-item draaien.
Zie foto links.
Wat het is geworden? Kijk vanavond naar deze noordelijke zender om het resultaat te zien. Of kijk hier
Foto rechts, uit dit bericht...2015
Zelf paardenbloembier maken?
Nog eens het recept:
Een heerlijk fris bier waarbij de paardenbloem de bittere smaak geeft en de gember en de citroen voor de frisheid zorgen. Let op: mijn biertje bleek wel 8 procent alcohol te bevatten en dat zou je niet denken als je het proeft.
Mogelijk is het bier ook geneeskrachtig vanwege de vochtafdrijvende, activerende en ontstekingsremmende eigenschappen van de ingrediƫnten. In het oorspronkelijke recept gaat er 25 gram wijnsteenzuur (drogist) in, maar ik vond het erg zuur.
Let op. Je kunt dit recept niet maken met wijnsteenbakpoeder uit de natuurvoedingswinkel, dat is iets anders en het smaakt niet zuur maar verschrikkelijk bitter.
Ingrediƫnten:
- 225 gram bloeiende jonge paardebloemplanten; onbeschadigd met wortel en al- 4,5 liter water
- 15 gram gemberwortel, gesneden en gekneusd
- gele schil en sap van 1 biologische citroen
- 450 gram bruine basterdsuiker (rietsuiker kan ook)
- 12 gram wijnsteenzuur
- 7 gram gedroogde gist
Bereiding:
Planten schoonmaken; wortel schoonboenen en plant nakijken op ongedierte. Heel laten!Met water, gember en citroenschil in een grote pan doen en 10 minuten laten koken
Vervolgens zeven en op de suiker en het wijnsteenzuur gieten.
Af laten koelen tot lauwwarm en dan de gist en het citroensap erbij doen.
3 dagen laten staan (gewoon in de pan, wel goed afsluiten, er mogen geen fruitvliegjes bij komen, anders wordt je bier zuur!
Na die drie dagen zeven en in glazen flessen met een schroefdop doen.
Liefst buiten bewaren voor het geval dat de fles explodeert. Is mij overkomen, maar ik had het bier dan ook in een plastic containertje gedaan en dat hield de druk niet uit…
Na 1 week is het bier klaar. Je kunt het op een koele plaats maximaal 1 maand bewaren.Maak het flesje voorzichtig open, er kan veel druk op staan en het bier kan eruit spuiten!
Inmiddels heb ik een aangebroken flesje ook al een jaar bewaard en het was nog steeds aardig lekker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten