donderdag 18 juli 2024

HET INNERSDIJK- TERREIN WORDT IEDERSWIJK



 Het hek stond open en het lint werd doorgeknipt.

Tegen drie uur vanmiddag was dat. Alsof de wijk riep: "Het is genoeg geweest, geen afgesloten stuk natuur meer in onze wijk, we pakken het terug en we maken er iets moois van.

En een vijftien tot twintigtal mensen liepen het terrein op waar tot ca twaalf jaar geleden verpleeghuis Innersdijk stond.

Het verhaal zal bekend zijn, Innersdijk, onderdeel van Zorggroep Groningen verhuisde naar Ten Boer en zou met verloop van tijd nieuw herbouwd worden in Beijum.

Dat werd hem niet en dat wordt hem waarschijnlijk ook niet meer. De wijk was jarenlang een natuurgebied rijker met hekken erom heen. Zie nog eens hier met verwijzende links

Maar vanmiddag was er dus een klein feestje. Niet dat het storm liep, de wijk liep er niet voor uit.

Zie de aankondiging van gisteren. Muziek, wilde bloemen, softijs, vlinders en gezelligheid....stond op de flyer.

Er werd een naam voor het terrein gekozen, het werd uiteindelijk Iederswijk.

Zie de foto's, linksboven speelt een muzikant. Rechts, zonde, wat moet dat nou achter hekken?

Beneden links en rechts, festiviteit bij het naast gelegen Melsema-gebouw/Heerdenhoes.

Wat deze blogger er van weet is dat de Zorggroep een jaar toestemming heeft gegeven om een invulling voor het terrein te realiseren. 

Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken, maar dit slaat natuurlijk negens op.

Niet bouwen betekent dat de wijk kan beslissen om invulling aan het terrein te geven. Slaat nergens op om over een jaar alles wat opgebouwd is of wordt weer te verwijderen en gewoon weer een hek te plaatsen.

Er bestaat zoiets als eigendomsrecht. Het terrein is zoals gezegd van Zorggroep Groningen. Maar die rechten worden verspeeld als het jaren braak ligt met hekken eromheen. 
Dank voor het opsturen van de foto's.


3 opmerkingen:

  1. Kees Huizenga19 juli, 2024 13:45

    Het beste is dat een particuliere investeerder de Zorggroep Groningen uitkoopt. Ik weet (nog) niet of de gemeente Groningen de Zorggroep Groningen kan onteigenen (vanwege het meer dan 13 jaren geen zorgbestemming kunnen geven aan het Innersdijkterrein; een uiting van ruimtelijke wanprestatie en/of financiële onmacht).


    Kan Patrimonium of De Huismeesters niet investeren in een zorgcentrum en een extra seniorencomplex (naast het nieuwe wooncomplex boven Wij Beijum en Het Heerdenhoes)? Zie het ouderencomplex De Es in de wijk Selwerd (van Patrimonium) of De Brink in de wijk Helpman (van ZINN). Met het Gezondheidscentrum Beijum in de nabije omgeving kan zelfs gedacht worden aan een Zorgbuurthuis. In goede samenwerking met een uit te breiden Heerdenhoes, dat reeds over een prachtige en uitstekende keuken beschikt. Een groot zorgcentrum kan uiteraard ook zelf beschikken over medische voorzieningen, zoals fysiotherapie en een ouderenarts.


    Het lijkt mij mogelijk om in het Innersdijkgebied een natuurtuin/bloementuin te scheppen met een doolhof, boeskool/boerenkool verbouwen, bankjes en tafeltjes en spelvoorzieningen voor kinderen. Ter ontspanning van de ouderen, hun kleinkinderen en buurtgenoten.


    Voor Iederswijk (voor nu) nog een tip: kan gedacht worden aan een natuurlijk stiltecentrum? Tevens geschikt voor "vuuravonden" met mooie muziek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een natuurbegraafplaats wellicht? 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mooi bouwkavel in tijden van forse woningnood in stad.
    en mooie kans voor wijkvernieuwing met nieuwbouw en nieuwe instromers in Beijum.
    doorstromers mogen er ook bij.
    betaalbare koop en sociale huur, roemte zat

    BeantwoordenVerwijderen