Jongens, hou maar op. Heel leuk, zo'n verkiezing van het leukste dorp van Groningen. Maar wees eerlijk, Beijum kan deze eretitel niet ontgaan. Het ligt in de stad, maar ook in de Ommelanden. Hier wonen de meest bijzondere mensen van Groningen en verre omstreken. Twee interactieve digitale dorpsomroepers hebben we: Lijn6 en Beijumnieuws. Welk dorp kan dat navertellen? Beijum is het groenste dorp van Noord Nederland. Er wonen giga veel kunstenaars. We hebben de uitzonderlijke Kees Huizenga in onze gelederen, schrijver Wil Schackman, Ronald Koeman heeft hier gewoond, we hebben een stadsboerderij, een buitengewoon Plein Oost, een Schooltuincomplex, een (kunstenaars)Pand 49 en nog veel en veel meer.
Ondergetekende heeft zich net met het ons prachtige dorp Beijum aangemeld. Iedereen mag weten wat voor uitzonderlijk en prachtig groen dorp Beijum is!! Weet u dat er binnenkort een Boek over het plattelandsdorp Beijum uitkomt?? Luchtfoto van oud Beijum van http://www.beijum.nl/.Dagblad van het Noorden en RTV Noord gaan deze zomer samen op zoek naar Het Leukste Dorp Van Groningen (HLDVG). Van Lauwerszee tot Dollard tou, van Drenthe tot aan 't Wad: in een unieke samenwerking stellen dé krant van Groningen en dé regionale omroep ú in staat om úw dorp voor eens en altijd op de kaart te zetten als HLDVG! Met behulp van krant, radio, televisie, internet en sociale media kan wie het maar wil, waar dan ook op het mooiste dorp van Groningen stemmen.
Onderweg
De hoofdredacteuren van DvhN (Pieter Sijpersma) en RTV Noord (Mischa van den Berg) luiden vanmorgen om acht uur onder het genot van een glaasje Fladderak en een plak Grunneger kouk het carillon van de Martinitoren. Lees hier verder!!!!
Hallo Beijum, het groenste dorp van Stad &Ommelanden,
Bedankt voor je aanmelding als kandidaat voor de verkiezing van Leukste dorp van Groningen.
Je kunt je profiel aantrekkelijker maken voor stemmers door een leuk verhaal, filmpje of enkele foto's te plaatsen. Hiervoor dien je in te loggen op de hoofdpagina van de verkiezing met je e-mail adres en wachtwoord.
Veel succes en plezier tijdens de verkiezing!
Met vriendelijke groet,
Team SoapBox
http://www.soapbox.nl/
Beijym for ever!!!
BeantwoordenVerwijderenNog wat: weet je dat er hier óók een paar spelers van GasTerra Flames wonen?
BeantwoordenVerwijderen(rené)
Prachtige ludieke actie Johan!!!! Noordnieuws en dagblad vanhet Noorden willen de zomer zoveel mogelijk dorpen en mensen aan zich binden en ortganisren daarom deze doorzichtige eigenbelangactie
BeantwoordenVerwijderenZodra de pagina over Beijum bij 'HLDVG' wat meer is ingericht - kleine moeite lijkt me met allerlei foto's en filmpjes achter de hand - zal ik mijn stem uitbrengen. Misschien dat ik als tegenprestatie een enkele stem kan bijschrijven voor het dorp wat is zélf heb aangemeld, nl. het pittoreske Marnehuizen. Volg de link voor meer informatie over dit allesbehalve doorsneedorp:
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.leukstedorpvangroningen.nl/candidate/details/1501/
met vr gr , Hajé Bussink
Oh ja heerlijk dorp vol schietpartijen en hennepkwekerijen.. hangjeugd en geluidsoverlast.. misschien zou Beijum het winnen van de Bijlmer maar verder eeeecht niet
BeantwoordenVerwijderenHierbij informatie over de mooie foto bij dit weblogbericht:
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.beijum.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=321&Itemid=0
Vergroot: http://www.beijum.nl/pdf-files/luchtfoto1973-01.pdf
Wat betreft de knik (“de merkwaardige hoek”) in het Oude Boterdiep, verwijs ik naar dit bericht:
http://www.warffum.nl/versie2//digidorp.php?http://www.warffum.nl/versie2//geschiedenis/verhalen-van-vroeger/trekschuit-naar-warffum.php
Inzake de oversteek tussen het Boterdiep en de Zuidwoldermaar. Over de voormalige dijk bij het westelijk deel van de Zuidwending bij Noorderhoogebrug.
Citaat:
“Overtoom verwijderd
Bij Noorderhoogebrug konden de vrachtschepen die naar het noorden wilden, niet doorvaren. Er lag daar een dijk die in oostelijke richting liep, de Zuidwending. De vrachtschepen die via de Cleysloot bij Noorderhoogebrug aankwamen, werden over deze dijk getrokken en konden via het Zuidwoldermaar verder varen naar het noorden. Deze overtocht, of overtoom, werd in 1616 weggehaald. De bodem van het Zuidwoldermaar en de Cleysloot bleken vrijwel gelijk te liggen en daarom werden, om het westelijk uiteinde van de Zuidwending, de beide wateren met elkaar verbonden. De merkwaardige hoek in het oude Boterdiep bij Noorderhoogebrug, die nog steeds te zien is in de weg door Noorderhoogebrug, is zo verklaard. Vanaf 1616 konden de schepen van en naar het Hoogeland bij Noorderhoogebrug zonder oponthoud doorvaren.”
Zie ook dit verhaal uit de Regiokrant Groningen van 13 juni 2005:
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.regiokrantgroningen.nl/site/r3e08/r3e0815.htm
Gtiteld: “Van Hunze tot Boterdiep - Geschiedenis van een waterloop
Deel 2: hoe de sloot een belangrijke vaarweg werd”
Citaat:
“Verbinding met het Zuidwoldermaar
De Cleysloot, ter hoogte van het huidige Gedempte Boterdiep en de Rodeweg, liep dus begin van de 17e eeuw door naar het noordoosten in de richting van Noorderhoogebrug tot aan een dijk: de Zuidwending. Daar kronkelde het Selwerderdiepje met grote bochten door de Paddepoel naar de Wierumerschouw.
Maar het Oosterhamrik (aan weerszijden van de Cleysloot) mocht niet direct op dit water via Delfzijl afwateren, vandaar dat de Cleysloot niet op dit diepje aansloot maar ‘doodliep’ op een dam. Om soortgelijke redenen was er geen doorgaande verbinding op de plaats waar de Wolddijk het Boterdiep kruist.
Op beide plekken was een overtoom (overtocht in het Gronings). Dat wil zeggen dat schepen over land op houten rollen van de ene waterloop naar de andere werden getrokken. Omdat de bodems van beide waterwegen nagenoeg gelijk lagen, werden ze in 1616 met elkaar verbonden. Waar een overtoom lag, werd een brug gebouwd en de stad legde grondduikers ofwel grondpompen (dat waren in feite aquaducten van een meter doorsnede) onder de Cleysloot en het Selwerderdiepje door zodat langs die weg, overeenkomstig de wens van het Winsumerzijlvest, uitwatering naar Delfzijl kon plaatsvinden. Overigens is de Zuidwoldermaar in 1624-1625 door het zijlvest verdiept.”
Met dank aan RG-redacteur Willem Pauwelussen.
Wat betreft De Hunze en een aardige “wandeling vanuit Zuidwolde”, verwijs ik naar:
http://www.valens.nl/pdfs/Boteringers.pdf
Pagina 67 en pp. 72-76.