zaterdag 2 juli 2011

EVEN NAAR DE ROZE ZATERDAG IN STAD


WERKT ZO'N HOMODAG EN GAYPRIDE ECHT INTEGRATIE EN ACCEPTATIE VAN HOMO'S IN DE HAND?

Ondergetekende ging vanmiddag even naar de stad om zich te vergapen aan de Roze Zaterdag. Ik heb er eigenlijk helemaal niks mee, het kan me gewoon niet schelen of iemand homo of hetero is. Voor mij hangt de waardigheid van iemand niet af van zijn of haar seksuele voorkeur. Wat dat betreft vind ik persoonlijk het organiseren van zo'n homodag erg paradoxaal. 

Ineens is de burgemeester weer een homo, Peter Rehwinkel. Jacques d 'Ancona idem dito en goh, ja, André van Duin is er ook een. Allemaal prima kerels, maar het kan me niet boeien dat ze homo zijn. Vandaag is echter de seksuele scheidslijn weer even duidelijk getrokken. Terwijl het toch de bedoeling is dat homo's 'normale' mensen zijn, net als iedereen? Of zullen ze toch abnormaal zijn. Voordat ik de stad in ging zag ik deze flyer op een vuilnisbak aan de Claremaheerd hangen, zie rechts op de foto. Fucking Gay Minded Pyamaparty. Ja jongens, zo integreren jullie wel in de ´gewone´ samenleving, dit is zo innemend en vertederend. Niet dus. De burgerij denkt eerder aan 'vieze flikkers' dan aan 'gewone' mensen bij het zien van zo'n plakkaat. Denk ik. Maar ik kan het mis hebben. 

Het lijkt me dé strijd van de homoseksuele medemens: Ze willen net als iedereen geaccepteerd worden, maar ze moeten zich zo nodig afficheren met veters in hun reet op gayboten, en met fucking minded pyamaparty's. Even kort door de bocht beredeneerd. Mijn Grunninger aard komt hierbij naar boven: jongens, wees lekker homo of lesbisch. Maar doe niet zo aanstellerig en apart aub! Homoseksuelen kunnen in Nederland tegenwoordig net als iedereen trouwen, bij sollicitaties worden ze niet achtergesteld, en economisch gezien is het een 'groep mensen' die iets te bieden heeft. Nogmaals, voor mij zijn het 'normale' medemensen. Maar dat  aparte gezeur er om heen: jongens en meiden, hebben jullie dat nog steeds nodig? Ga lekker relaties aan, leef je uit, ga trouwen, neem een baan, wees gewoon lekker homo. Of hetero. Beter gezegd wees gewoon de mens die je bent. Doe niet zo apart! Moet dat zo? 
Ik ken bij nader inzien helemaal geen homo hier in Beijum. We hebben hier geen voorbeeldhomo, of iemand die koketteert met zijn of haar homoschap. Echt, ik sta er nooit bij stil. Behalve op deze Roze Zaterdag. De dag waarop homo´s en lesbo´s aparte Nederlanders zijn. Lijkt het.

Jawel, rustig maar, ik weet dat er een fikse strijd voor is geleverd. En dat het niet altijd zo is geweest. En dat grote delen van de wereld homo´s nog discrimineren. En dat veel moslims moeite hebben met homo´s. En dat het goed en leuk is om de verworvenheden èven uitbundig te vieren.

Hoe anders was dat in de zeventiger jaren in de Veenkoloniën. Homo´s waren destijds van de ´verkeerde kant.´ Ok, ze werden gedoogd. En de meeste Knoalsters hadden niks op homo´s tegen. Maar, het was de vaste riedel er achteraan die ik me kan herinneren: als ze mie mor niet aan de kont zit´n. Ondergetekende, die hetero is en zich vandaag ook even extra  in dat hokje voelt zitten, heeft wellicht gemakkelijk praten.

Maar zo'n gaypride of Roze Zaterdag....Doe maar gewoon...dan doe je al....

Update 3 augustus 2019, homogeweld komt hoofdzakelijk vanuit blank autochtoon Nederland....Zie dit AD-bericht

6 opmerkingen:

  1. Ik heb erg genoten vandaag. Ja, ik ben het met je eens dat het paradoxaal is - en tegelijkertijd merkte ik vandaag dat het zo'n opluchting is om me gewoon geaccepteerd te voelen (terwijl ik er normaal gesproken nooit echt last van heb of problemen) als ik met m'n vriendin hand in hand loop.

    Het is in mijn beleving/ ervaring nog niet zo geaccepteerd als het wel lijkt. Regelmatig hoor ik scheldwoorden. een beetje het kaliber 'ik vind het prima, als ik het maar niet zie' - want dan is het opeens wel heel echt en roept het alsnog bij veel mensen minder prettige gevoelens op.

    Tja... veel over te zeggen. Ik heb in ieder geval een fijne dag gehad in m'n (onder meer) roze outfit ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Pffff, drukte om niks

    BeantwoordenVerwijderen
  3. het maakt mij ook niet uit wat voor geaardheid iemand heeft, mijn moto daarin is altijd "als je maar gelukkig bent!" of je dan gaat voor iemand van je eigen geslacht, het andere of dat het je niet uitmaakt, mij maakt het dus ook niet uit!

    maar kennelijk is er dus ergens toch nog steeds de behoefte om dat naar buiten te kunnen brengen en dat dat dan in zo'n leuke dag als roze zaterdag te gieten...
    in mijn geval zou dat helemaal niet nodig zijn want een mens is een mens KLAAR! maar snap de behoefte er aan wel dus maak er dan een paar leuke dagen van en geniet!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi stukje Johan, kan me er grotendeels in vinden.

    Maar... 'de' homo bestaat niet. Net als 'gewone mensen' vinden sommigen zo'n roze dag prachtig, anderen vinden het aanstellerij. Dat 'ze' in hun acceptatiedrang juist het tegenovergestelde bereiken gaat dus op voor een deel van de mensen met een voorkeur voor hetzelfde geslacht en zeker niet voor allemaal.

    Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Er loopt toch echt een man met dameskleren rond in beijum... is dat geen homo?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Er loopt toch echt een man met jurk door beijum heen. Vaak bij lidl.
    Is dat geen (voorbeeld) homo dan?

    BeantwoordenVerwijderen