zondag 3 juli 2011

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (89)

De afgelopen maand zag ik een paar keer een spin met nogal lange poten en met een wit bolletje onder haar lichaam. Het waren grote lantaarnspinnen, maar wat was dat witte bolletje? Ik dacht dat het een eicocon was, maar de informatie die ik over deze spinnensoort heb gevonden, spreekt dat tegen. Maar wat kan het anders zijn? Als iemand het weet, “hoor” ik het graag.

De grote lantaarnspin behoort tot de familie van bodemzakspinnen. Bij ons komen ongeveer 20 soorten voor. De spinnen worden weinig gezien, want de meeste zijn nachtelijke jagers. Toch zijn de spinnen daarmee geen onbekenden. Want de cocons die sommige soorten maken zijn wel degelijk bekend: ze lijken sterk op lantaarntjes. In ons land komen twee soorten voor die deze lantaarntjes maken: de heidelantaarnspin, die tamelijk langwerpige cocons maakt en de grote lantaarnspin die verantwoordelijk is voor de klokvormige lantaarntjes.

De grote lantaarnspin is roestrood van kleur met op het achterlijf een vlek in de vorm van een hart. Het vrouwtje van de grote lantaarnspin is 6 tot 10 mm groot, het mannetje wordt 5 tot 7 mm. De spinnen zijn vooral te vinden in struikgewas, lage begroeiing en in weilanden. De witte eicocons zijn makkelijker te vinden dan de lantaarnspin zelf. Over de bouw van deze eicocons vond ik twee verschillende beschrijvingen:

- De eitjes worden onder een hangend gesteeld platformpje afgezet, dat weer wordt bedekt met spinsel. Daaronder wordt een kinderkamertje gesponnen. Deze constructie wordt ook wel "feeënklokje" genoemd.

- Allereerst wordt een begin gemaakt, het steeltje. Dan wordt daaronder een soort matje gemaakt waarop de eitjes worden gelegd. Vervolgens bouwt de spin er nog een verdiepinkje onder en omhult het geheel tot een prachtig gevormd "feeënlampje".

Een dag na de constructie van het “feeënlampje” wordt de cocon bekleedt met zandkorreltjes zodat ze minder opvalt. Deze coconnetjes hebben (zoals al vermeld) een boven- en benedenverdieping. Bovenin bevinden zich de eitjes, onderin de jonge spinnen na het uitkomen.

Maar ook nu weer is de informatie tegenstrijdig. Op één van de geraadpleegde websites vond ik de volgende verklaring: De jonge spinnetjes blijven een tijdlang in het bovenkamertje wonen en het benedenkamertje is … hun w.c.!

Deze laatste beschrijving vind ik veel leuker dan de eerste, maar ook minder geloofwaardig.

(Info: diverse websites)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

3 opmerkingen:

  1. Hallo Luit, je eerste ingeving klopt, de bal die ze met zich mee draagt betreft inderdaad een eizak. Het betreft echter een andere soort: Pisaura mirabilis. Staat er wel weer goed op. Vriendelijke groet, Cathy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Luit, wil je me een loldoen? Ga door naar de 150 afleveringen. Ik, en anderen die ik ken, genieten steeds van je voortreffelijke foto's en tekst!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Luit Staghouwer04 juli, 2011 20:56

    Cathy bedankt voor de correctie. Mijn verbazing over dat witte balletje (bij de lantaarnspin) was dus terecht. Ook de grote wolfspin is een boeiend insect. Op internet is interessante informatie te vinden over o.a. de eicocon.

    Gea bedankt voor de positieve reactie, maar 100 (min of meer) wekelijkse bijdragen vind ik genoeg. Dat betekent niet dat ik nooit meer een foto met een verhaaltje aan Beijumnieuws zal sturen, maar het wordt dan iets "vrijblijvender". De natuur is heel divers en er zijn onderwerpen in overvloed, maar ik wil voorkomen dat ik in herhaling ga vallen.

    Groetjes, Luit Staghouwer

    BeantwoordenVerwijderen