Tijden de dinsdag-excursie zagen we een groepje kleine bruine, beschimmelde “wratten” op de houtsnippers aan de zijkant van het pad. De groep liep speurend en keuvelend verder, maar ik ging toch maar even op de knieën en was verrast door wat ik zag. De volgende vijf minuten was ik bezig met het fotograferen van iets wat ik nog niet eerder in het echt had gezien, maar bij het doorbladeren van een paddenstoelengids wel eens was tegengekomen. “Nestzwammetje” meende ik me te herinneren. Het bleek het gestreept nestzwammetje te zijn.
In ons land komen zeven soorten nestzwammetjes voor. Nestzwammetjes zijn kleine paddenstoeltjes met bekervormige vruchtlichamen waarin als een soort eieren de sporenkapsels liggen. De bekertjes van het gestreept nestzwammetje zijn tien tot vijftien millimeter hoog en staan bij rijpheid bekervormig open. De binnenwand is grijs en overlangs gestreept. De buitenzijde van het zwammetje is donkerbruin en bedekt met ruige, viltige haren. Bij jonge exemplaren is de beker bedekt met een wit vlies.
De sporenkapsels (eitjes) zitten met dunne, navelstrengachtige draadjes aan de bodem van de beker vast tot ze door regendruppels worden weggeslingerd. Uit de afgebroken steel van het eitje ontrolt zich tegelijk een lange kleefdraad, die vast blijft zitten aan het eerste voorwerp waar hij tegenaan komt – een takje, een stengel of een grasspriet bijvoorbeeld.
Het gestreept nestzwammetje komt altijd in groepjes voor op dood hout van loof- en naaldbossen of op andere plantenresten. Op een snipperpad kun je soms duizenden exemplaren bij elkaar vinden. Het gestreept nestzwammetje is de meest algemene soort, het zwammetje is niet giftig, maar ook niet eetbaar. Het zwammetje kan gevonden worden van juni tot en met november. Omdat de rijpe vruchtlichamen de vorm hebben van een vogelnestje (met eitjes) worden ze ook wel vogelnestzwammetjes genoemd.
Nestzwammetjes behoren, net als bovisten, stuifzwammen, aardsterren, schijntruffels, gesteelde stuifballen en stinkzwammen, tot de groep “buikzwammen”. De sporen worden, afgesloten van de buitenlucht, binnenin het vruchtlichaam gevormd.
(Info: o.a. Wikipedia en eifelnatur.de)
Foto + tekst: Luit Staghouwer
Nog nooit gezien !
BeantwoordenVerwijderenWat zijn ze prachtig deze cadeautjes van de natuur.