zaterdag 1 oktober 2016

ACTIE NATIONAAL ZORGFONDS BIJ WINKELCENTRUM BEIJUM



 Bij de voor en achteringang van Winkelcentrum Beijum werd vanmiddag actie gevoerd om mensen te bewegen om te sympathiseren met het Nationaal Zorgfonds.

Doel van de actie  is om het eigen risico (385 euro) voor zorgverzekerden af te schaffen. Een straf op ziek zijn, aldus voorstanders van het Nationaal Zorgfonds.
Waar voorstanders zijn zijn zoals altijd ook tegenstanders. Lees vooral de reacties onder een bericht over dit onderwerp dat bijna twee weken gepubliceerd, zie hier. Volgens een actievoerster waren er vanmiddag veel toezeggingen.

Voor of tegen, je kunt je aanmelden via NationaalZorgfonds, waarop staat:


In Nederland moet je kunnen rekenen op de zorg die je nodig hebt. Zo simpel is het.
Maar er staat een boete van € 385,- op ziek zijn: het eigen risico. De zorg is veel te bureaucratisch. En aan de marketing van zorgverzekeraars en het jaarlijkse overstapcircus worden miljarden verspild. De kwaliteit gaat omlaag, de kosten omhoog.
Dat moet anders. Wij zeggen: schaf de zorgverzekeraars af en zet één Nationaal ZorgFonds op. Zonder onnodige bureaucratie en geldverslindende concurrentie. En zonder eigen risico.

Aanstaande dinsdag 4 oktober is er een bijeenkomst van Nationaal Zorgfonds in het Trefpunt te Beijum.

5 opmerkingen:

  1. Wat geweldig dat er nog mensen zijn die knokken voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Petje af !!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het doel van het Nationaal Zorgfonds is dat er één grote zorgverzekeraar komt. In handen van de rijksoverheid.

    In feite gaat het om de nationalisatie van de zorgverzekeraars in Nederland, maar dit mag niet hardop gezegd en geschreven worden. Ik begrijp niet waarom.

    Het vermogen dat de zorgverzekeraars op hun gezamenlijke balansen hebben staan, een buffer van 11,5 miljard euro, is "maatschappelijk kapitaal"; opgebouwd uit de gedurige premies van de verzekerden en de inkomstenafhankelijke bijdragen aan de Belastingdienst, gegeven de Zorgverzekeringswet (Zvw).

    Zie: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/zorgverzekeringswet/

    Het Nationaal Zorgfonds heeft onder meer de volgende voordelen:

    1. een einde maken aan de marktwerking in de zorg;

    2. specialisten doen geen extra handelingen meer, die niet nodig zijn (het winstoogmerk vervalt);

    3. minder bureaucratie voor de vele zorgaanbieders door gelijke algemene voorwaarden (geen diversiteit aan vergoedingen; uniforme specificaties, etc.);

    4. geen tijdrovende (aparte) onderhandelingen meer door 19 zorgverzekeraars met ziekenhuizen, artsen, tandartsen, fysiotherapeuten, verpleeginstellingen, etc.;

    5. geen gedoe of een bepaalde medische handeling niet meer of niet wordt vergoed. Door de eenduidigheid van de Alg. Voorwaarden;

    6. minder vastgoed voor de huisvesting van het Nationaal Zorgfonds;

    7. veel minder administratief personeel voor de uitvoering van de zorgverzekering. Idem dito minder bureaucratiekosten voor de zorgverleners en zorginstellingen;

    8. door het wegvallen van het eigen risico van de nationale zorgverzekering (het Nat. Zorgfonds) komt er een einde aan de mijding van de zorg. Heel belangrijk voor de minima. De zorg wordt meer toegankelijk;

    9. het Nationaal Zorgfonds kan mede bevorderen dat de salarissen of inkomsten van medische specialisten worden gemaximeerd. Idem dito de salarissen van bestuurders van ziekenhuizen, andere zorginstellingen, waaronder verpleegtehuizen, de apothekers (tevens minder dure medicijnen), etc.

    Heel belangrijk is extern onafhankelijk toezicht op dit Nat. Zorgfonds. Anders wordt het Nat. Zorgfonds te machtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Knap stukje informatievoorziening door Huizenga ! Het is duidelijk dat de gifangel van de marktwerving zo spoedig mogelijk uit de medische zorg moet worden gehaald.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ad 4: aanvulling en correctie


    Ik zag minister Edith Schippers van VWS vorige week op de televisie (ze gaf een reactie op de verhoging van de nominale premie per 1 januari 2017 van ziekenfonds DSW). Ik dacht dat ze zei dat er 19 zorgverzekeraars zijn in Nederland, terwijl het bij nader inzien maar 9 hoofdconcerns betreft. Waarschijnlijk heb ik haar niet goed verstaan.

    Zie: http://www.zorgwijzer.nl/faq/welke-zorgverzekeraars-zijn-er#comment-102137

    Citaat:

    “Welke verschillende zorgverzekeraars zijn er?

    Nederland kent in totaal negen zorgverzekeraars (concerns) die ieder meerdere labels (merken) hebben. Veel labels opereren zelfstandig, hebben een eigen klantenservice, maar zijn zelf geen risicodrager. De risico’s worden dan gedragen door het hoofdconcern. Van iedereen die verplicht is een zorgverzekering te kiezen, is maar liefst 89 procent verzekerd bij vier van de negen concerns.”


    In totaal zijn er in Nederland 54 zorgverzekeraars. Ik verwijs naar:

    https://www.zorgkaartnederland.nl/zorgverzekeraar/pagina1

    Als er één Nationaal Zorgfonds is, hoeven verzekerden desgewenst niet aan het einde van het jaar over te stappen op een andere zorgverzekeraar. Dit commerciële overstapcircus kost elk jaar circa € 500.000. Bovendien hoeven we ons niet elk jaar te ergeren aan de vele reclamespotjes en advertenties.

    Wie heeft er nu “keuzevrijheid” binnen deze onoverzichtelijke lappendeken van zorgverzekeraars?

    Zie tevens : http://www.zorgkiezer.nl/main.php?action=faq&id=9

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Excuses: ik bedoelde zorgverzekeraar DSW.

    Zie: http://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekeraar/dsw

    Het Ziekenfonds bestaat niet meer. Van mij had het Ziekenfonds mogen blijven bestaan.


    Eén Nationaal Zorgfonds kan er misschien voor zorgdragen dat de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst niet meer zorgtoeslagen hoeft uit te betalen. Het rondpompen van geld lijkt me niet erg efficiënt toe (zachtjes uitgedrukt). Dit punt van aandacht heb ik zojuist spontaan bedacht!

    BeantwoordenVerwijderen