Nieuwtjes, wetenswaardigheden, columns en ontwikkelingen binnen de groenste wijk van de gemeente Groningen: Beijum!! Problemen om te reageren? Mail uw reacties naar BEIJUMNIEUWS@HOTMAIL.COM. Overname van artikelen en/of foto's door andere media toegestaan alleen met bronvermelding en na overleg met de beheerder. Kopij, tips en nieuwtjes ook graag naar BEIJUMNIEUWS@HOTMAIL.COM Een donatie schenken? IBAN: NL 14 INGB 0002 8314 89
maandag 22 januari 2018
MAANDAGOCHTEND (339)
Het is maandagochtend 22 januari 2018 en als we de weersverwachtingen moeten geloven stevenen we deze week af op een warmterecord voor deze tijd van het jaar.
Het kan mensen mooi in de portemonnee schelen omdat het relatief zachte weer voor een lagere energierekening zal gaan zorgen. Gas is een van de energievoorzieningen die we tot onze beschikking hebben.
Op bovenstaande foto zien we een bord in een voortuin in de Froukemaheerd staan.
Een bord met een actuele tekst: Samen Gas terug. Terzijde, het bord had er niet gestaan als er zich twee weken geleden geen aardbeving had voorgedaan vanuit Zeerijp. En in dat geval was er afgelopen vrijdagavond ook geen fakkeloptocht in de binnenstad van Groningen georganiseerd. Een gemeenschappelijke vijand zorgt vaak voor saamhorigheid. De vijanden van Groningers zijn momenteel de NAM en de 'politiek.'
Maar het is de kunst om je in je vijand te kunnen verplaatsen. In een paar duizend woningen in de wijk (er zijn er ongeveer 6000 in Beijum) heeft het afgelopen anderhalf uur gas gestroomd. Heeft de lezer zich al gedoucht? Een eitje gebakken of gekookt op een gasstel?
Stel het gas gaat direct terug, is de mens dan bereid om zich maar drie keer per week te kunnen douchen?
Dat de helft van de week het gasstel niet te gebruiken is? De NAM kan de kraan dicht draaien, maar wat, consumenten, en dat zijn we allemaal, als e niet meer kunnen douchen en/of koken?
Oftewel, de moraal van het verhaal tot nu toe: de nood is hoog in Groningen, de oplossing(en) complex. Genoeg is inderdaad Genoeg. Maar wat dan?
De natuur kan niet complex zijn, het is zoals het is. Er wordt niet afgesproken om meer of minder te gaan bloeien.
Foto links, het heeft afgelopen nacht licht gevroren, maar zoals altijd op driekwart tot einde januari: de sneeuwklokjes komen weer aarzelend vanuit de klei naar boven. Prille voorjaarsbodes.
Op de rechter foto liggen omgehakte bomen ter hoogte van de Appelhof, het bomengebied ter hoogte van de Framaheerd.
De laatste volle week van januari is ingegaan. Hopelijk aardbeving-vrij. De dagen worden langer qua licht en woensdag zal de temperatuur naar lente-waarden stijgen.
Een prettige en voor zover mogelijk een gezonde week toegewenst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten