dinsdag 3 december 2019

ROT OP SINTERKLAAS, WE WILLEN KERSTMIS


Het sinterklaasfeest is de afgelopen jaren gedevalueerd. Dit vooral door extreme voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.
Daarentegen zijn steeds vroeger kerst-uitingen in het straatbeeld van Beijum te zien.

Verscheidene voortuinen in de wijk vertonen reeds kerstverlichting. Alsof men wil zeggen 'mogen we ook een steggel-vrije decembermaand aub? Zonder gedoe? Mogen we onbezorgd genieten?'

Zie foto, in de promenade van Winkelcentrum staan nu al kerstbomen verpakt in netjes te koop.

Ervoor staan cadeaus. Sinterklaascadeaus? Geen idee. Er zijn ook mensen die met kerst pakjesavond vieren.

De donkerste dagen van het jaar zijn intocht. En deze langzamerhand op leeftijd rakende blogger blikt weemoedig terug op decembermaanden tijdens de laatste vier decennia van de vorige eeuw.

Praktisch niemand associeerde Zwarte Piet met racisme. En we verheugden ons op heerlijke avondjes, op kerst en op de jaarwisseling.

Over dat laatste, ook wel the most wonderful time of the year genoemd.

11 opmerkingen:

  1. ZP wordt al sinds de jaren '60 met racisme geassocieerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ZP is geen racisme ook nooit geweest, dat maken sommige mensen ervan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De VS proberen al decennialang hun walgelijke consumptiecultuur aan ons op te dringen. Met het kapot maken van onze Sint en Piet vangen ze 2 vliegen in 1 klap. Niet alleen zullen de mensen zich hier daardoor meer en meer tot de Christmas Santa Claus wenden en daarmee kerst alleen nog tot een gigantisch koop-, vreet-, en zuipcircus maken, maar ook onze ware kerstgedachte + christendom het ravijn induwen. En dat was per saldo precies de bedoeling.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er staat dan ook 'geassocieerd met'.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Momenteel is Sinterklaas bij ons een enorm consumptie verhaal en Kerst niet. Vervang je Sinterklaas met de Amerikaanse variant van Kerst dan kom qua consumptie per saldo op hetzelfde neer. Dat Christenverhaal is er overigens door de reli's zelf bij verzonnen en geen oorspronkelijk onderdeel van het feest. Gelukkig wordt Nederland steeds meer seculier.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ieder mag van mij zijn geloof belijden, dus ook het seculiere geloof. (Al krijg ik nogal eens een vieze smaak in de mond van het vaak seculieren beleden geloof in 'de vrije markt' of erger het bestaan van een eigen Nederlandse 'natie'.) Maar Kerst is toch echt van oorsprong een christelijk feest, alleen de datum waarop het gevierd wordt is die van het 'voor' christelijke midwinterfeest!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kerst is consumeren bij uitstek. 1e kerstdag volproppen en nu onder invloed van de Amerikanen komen daar onbetaalbare, veel te dure cadeaus bij. Daarna op 2e Kerstdag met brandend maagzuur van de dag ervoor, gauw naar de woonboulevard om een nieuw bankstel op afbetaling te kopen, want de ouwe kijkt men ook al weer een jaar tegen aan.
    Lees : seculier = islamitisch

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Seculier geloof bestaat niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een seculiere kerk bestaat niet, een seculiere levensovertuiging/geloof wel. Seculieren hebben immers vaak een haast in beton gegoten opvatting over wat religie inhoudt en wat religieuze mensen (zouden moeten) geloven.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wie legt ons in deze bezinningstijd van het jaar eens even het verschil uit tussen seculier, agnostisch, atheïstisch, religieus, spiritueel ???? Ik zie inmiddels door de levensbeschouwelijke bomen het bos niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Een poging...? A- theïstisme is tegen elke vorm van religie. Die wordt achterlijk, irrationeel gevonden en dient (in ieder geval achter de voordeur) te verdwijnen, en actief te worden bestreden. Ook door de overheid, bv bijzonder onderwijs moet verdwijnen.
    Seculier is niet religieus, al zeggen geseculariseerden vaak wel 'ergens' in te geloven. De vele bij tuincentra verkochte Boeddha beelden lijken daarop te wijzen.
    Onze overheid is seculier, niet gebonden aan een religie ('God zij dank' naar mijn mening), betaalt bv het bijzonder onderwijs.
    Spiritueel is heel breed, ook geloven in het 'bezield zijn' van dieren, bomen of stenen hoort daarbij. Het blad Happinez is een aardige indicatie. Agnosticisme is een filosofie die stelt dat het bestaan van hogere machten niet te bewijzen, maar ook niet (wetenschappelijk) te falsificeren is.

    BeantwoordenVerwijderen