Verboden te poepen-bord. Met daarboven de tekst: geldt ook voor voetgangers.
Zie afbeelding boven, deze blogger meent zich te herinneren dat een lezeres hetzelfde plaatje al een keer had opgestuurd. Jaren geleden, maar het blijft leuk.
Nait poep'n laangs Botterdaip lu!
Het was een prachtige zondagmiddag, zeg het zelf. Gisteravond en afgelopen nacht lekkere hoospartijen, gezeur over droogte kunnen we nu wel achter ons laten, in de ochtend nog wat fris maar de middag was heerlijk.
Klussen in huis, even wat spullen halen bij de Duitse bouwmarkt langs de Groningerweg, op amper honderd meter van Beijum.
Nog steeds geen open bruggetje om de korte oversteek te maken.
Waar gaat dat ook nog maar over? Zie nog eens dit bericht over dichtgelaste bruggetjes en de (loze?) belofte van Noorderzijlvest om er wat aan te doen. Zal dat dit jaar nog zijn beslag krijgen of zal het waterschap het bij beloftes laten? Deze blogger heeft er een hard hoofd over in.
Maar goed, via Beijum Noord op de fiets naar Zuidwolde, via de Beijumerweg.
Het poepbordje is reeds besproken, maar wat zat het terras voor Vaatstra lekker vol. Vlakbie de badde. Zie foto links.
Over de brug direct links, kijk aan hoe aardig, ook Zuidwolde heeft ook een minibieb.
Langs het Boterdiep fietsend kom je na een halve kilometer op de Groningerweg.
Foto rechts, prachtig toch dat Grunninger Laand? Molen Witte Lam zien we, niet te verwarren met het verderop liggende bedrijvenpark dat dezelfde naam draagt.
Richting de Hornbach lagen de nodige peerdekeutels op het fietspad.
Foto links een na beneden.
Vaker aangeroerd, all animals are equal but some animals are more equal than others. George Orwell van de klassieker Animal Farm in gedachten.
Nee klotenhondjes, gij zult niet poepen op de openbare weg, op straffe van een dikke boete voor het baasje, maar de edele paarden mogen alles laten lopen.
Verschil moet er zijn.
Foto rechts, fietsend over het fietspad langs de Groningerweg was over het Boterdiep heenkijkend de Hiddemaheerd zichtbaar.
Mensen kinder, Beijumers Grunningers, wat wonen we toch mooi in Stad en directe Ommelanden.
Dat zouden we meer mogen eren.
Daarom nog even terug naar de overgang van Zuidwolde naar de Groningerweg.
Zie foto beneden, mien God, dat lijkt wel een grafsteen.
Het is dat het gras gemaaid is.
Een aparte Groningen-grafsteen, van Zuidwolde Groningen naar de Groningerweg....wat voor nut heeft de steen?
(Foto links, omdat ie zo mooi is, het poepbord even ingezoomd; uit 2011, een Beijumrijder door Zuidwolde)
Deze week gaat er een brug open, meldt rtv nieuws.
BeantwoordenVerwijderenGraag verwijs ik naar dit bericht van OOG RTV van vanochtend:
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.oogtv.nl/2020/07/sluis-stad-en-lande-gaat-weer-open-voor-fietsers/
Citaat:
“Sluis Stad en Lande gaat weer open voor fietsers
27 juli 2020 9:47
Waterschap Noorderzijlvest stelt de oversteek over de sluis Stad en Lande in het Boterdiep (tussen Beijum en de Hornbach) weer open voor fietsers en voetgangers. Deze week laat het waterschap een aantal veiligheidsmaatregelen uitvoeren.
Aan weerskanten van de opgang komen klaphekjes, zodat fietsers moeten afstappen voordat zij oversteken. Ook komen er leuningen op de sluis en worden er waarschuwingsborden geplaatst. Het is de bedoeling de oversteek eind deze week weer open te stellen voor het publiek. Alleen de sluisdeur die het dichtstbij de vestiging van Hornbach ligt, gaat open. De tweede sluisdeur blijft afgesloten.
Na meldingen van meerdere ernstige incidenten op en rond de sluis sloot het waterschap de oversteek in februari van dit jaar af. Bewoners moesten daardoor twee kilometer omfietsen.”
Einde citaat.
Waarom heeft deze afsluiting zo lang moeten duren? Ongeveer vijf maanden geleden pleitte ik reeds voor het aanbrengen van stalen leuningen of schuttingen. Inderdaad: deze veilige sluisbrugwanden kunnen binnen één week aangebracht worden. Daarvoor mijn oprechte dank.
Ik begrijp overigens niet dat de tweede sluisdeur niet opengaat. Is Noorderzijlvest te zuinig?
op rtvnoord staat dat de sluis weer open gaat voor fietsers. met klaphekje, volgens mij zat er jaren geleden ook een klaphek van metaal, ben niet zeker
BeantwoordenVerwijderenIs die zgn. "grafsteen", waarop Groningen staat, misschien een grensmarkering tussen Zuidwolde en de gemeente Groningen? Ik erken dat die "grafsteen" niet direct in de buurt van de Zuidwending staat. Het lijkt op een oude, stenen versie van de ANWB-borden.
BeantwoordenVerwijderenVoor 1969 moet op die "grafsteen" zeer waarschijnlijk Bedum hebben gestaan. Het gebied ten noorden van de Beijumer Zuidwending, ook wel Noorddijkster Maar geheten, en Zuidwolde was vroeger onderdeel van de gemeente Bedum. Het gebied ten zuiden van de Zuidwending behoorde tot 1969 toe aan de gemeente Noorddijk. Het dorp Zuidwolde behoort sinds lange tijd tot de gemeente Bedum.
Zie verder:
https://www.invroegertijd.nl/groningen/groningen/kuyperkaart-1866
(een oude plattegrond/Kuyperkaart van de gemeente Groningen; met de muis te bewegen; Beijum ligt in 1866 boven de Noorddijkster Maar)
https://www.atlas1868.nl/gr/noorddijk.html
(zie een prachtige plattegrond van de voormalige gemeente Noorddijk)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Noorddijk_(Groningen)
https://www.genealogieonline.nl/over-de-plaats/2749981
https://groninganus.wordpress.com/2011/08/20/de-gewezen-gemeente-noorddijk/
Voor de goede orde: sinds 1 januari 2019 is de gemeente Bedum opgegaan in de nieuwe monstergemeente Het Hogeland.
BeantwoordenVerwijderenZie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_Hogeland
Zuidwolde valt sinds 1 januari 2019 dus onder de gemeente Het Hogeland. Feitelijk is Het Hogeland een regio geworden binnen de provincie Groningen.