donderdag 5 november 2020

BIEB EN BUURTHUIZEN BEIJUM (OOK) WEER DICHT (?, zie naschrift))



'Een buurthuis en een bieb behoren tot de tweede woonkamer van een wijk.'

Aldus een bericht op NOS gisteren

Dat klopt ook voor Beijum, de bieb en de beide buurtcentra, Trefpunt en Heerdenhoes, zou je als alternatieve woonkamers voor Beijumers mogen bestempelen.

Vast bij iedereen reeds bekend, genoemde voorzieningen gaan vanaf vandaag weer twee weken dicht in verband met corona.

Dat is jammer, en het roept ook vragen op.

De bieb en genoemde buurthuizen hadden hun corona-beleid behoorlijk op orde.

Ze gaan dicht, maar een grote bouwmarkt als de Hornbach vlakbij mag open blijven.

Dat kan bevreemding oproepen bij de mensen.

Ongeacht het feit dat de overgrote meerderheid der mensen de noodzaak van corona-maatregelen wel degelijk inziet.

Foto boven, het Heerdenhoes.
Beneden, een binnenruimte van het Trefpunt krijgt een nieuwe kleur. Buiten staat een steiger, het dak wordt aangepakt/gerenoveerd.
NB, de buurthuizen en de bieb mogen wel voor speciale activiteiten open, aldus de NOS gisteravond laat


3 opmerkingen:

  1. Graag geef ik dit citaat weer van de NOS van gisteravond (zie de onderste link op Beijumnieuws):


    "Bibliotheken en buurthuizen mogen de komende twee weken voor speciale activiteiten toch openblijven. Dat heeft premier Rutte toegezegd op aandringen van GroenLinks.

    Bibliotheken mogen boeken blijven afgeven en ruimte bieden aan huiswerkbegeleiding voor scholieren. Mensen met problemen, bijvoorbeeld schulden, blijven op afspraak welkom in buurthuizen.

    Gisteren maakte het kabinet bekend dat alle publiek toegankelijke instellingen, zoals bibliotheken, buurthuizen, theaters en musea de komende twee weken dicht moeten om het aantal besmettingen sneller te laten dalen. Vanavond bleek er in de Tweede Kamer veel onbegrip over de keuzes van het kabinet.

    Zowel oppositie- als coalitiepartijen hebben moeite met de sluitingen, vooral omdat drukke winkels als de Ikea en de Primark wél gewoon open mogen blijven. Ze wezen erop dat vooral bibliotheken en buurthuizen een belangrijke functie hebben voor kwetsbare mensen in zwakkere wijken.


    Logica

    De Kamerleden hebben moeite met de logica achter de beperkingen. Volgens Rutte wil het kabinet vooral het aantal reisbewegingen en contactmomenten beperken om zo het aantal besmettingen terug te dringen. GroenLinks-leider Jesse Klaver zei daarop dat juist buurthuizen en bibliotheken door mensen uit de directe omgeving worden bezocht. "Wanneer bent u voor het laatst naar de bieb in Barneveld gereisd?", vroeg hij aan de in Den Haag wonende Rutte.

    De Kamer uitte ook kritiek op de beslissing dat er vanaf volgende week nog maar 30 mensen aanwezig mogen zijn bij een uitvaart, in plaats van 100. Op aandringen van de SGP komt er in uitzonderingsituaties toch ruimte voor burgemeesters om meer aanwezigen toe te staan."

    Einde citaat.


    Het bestuur van de stichting Buurtcentra in Beijum, het bestuur van de stichting Trefpunt en het Groninger Forum kunnen zich in verbinding stellen met de wethouders van Welzijn en Cultuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bibliotheek vestiging aan Plein Oost Beijum houdt loket-functie voor inname en afgeven vooraf gereserveerde boeken, op werkdagen van 10-16 uur, tijdens deel-lockdown.
    Overigens, krijgt Trefpunt nu een zonne-collectorendak via durabel, of legt men liever de schapenweide middenin de wijk vol met zonne-glazen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hierbij het bericht van het Trefpunt en het Heerdenhoes van gisteren:

    https://www.beijum.nl/sociaal/heerdenhoes-en-trefpunt-deels-gesloten/


    De vraag is of in de barre praktijk de afhaalfunctie en de inloopfunctie scherp van elkaar gescheiden kunnen worden. Stel dat het regent, moeten dan buiten het Heerdenhoes de gemaakte warme soepjes en broodjes worden geconsumeerd? Of worden de soepjes en broodjes keurig verpakt? Om thuis op te eten.

    BeantwoordenVerwijderen