dinsdag 16 november 2021

KLABOEM!!! WIJ GRONINGERS ZIJN HET ZAT!!!

 Klaboem!!! 

Door Han Borg

En weer beefde de aarde onder Groningen, en voelden we dat van Wad tot Stad. Zelf heb ik er niks van gemerkt, maar ik lag dan ook heerlijk te slapen op zo’n 1250 kilometer afstand, in mijn Franse optrekje. Bij het opstaan vanmorgen rolden de berichten over mijn iPad heen, van een ex-buurvrouw in Beijum die zich vannacht lam geschrokken was tot iemand die letterlijk op haar linkerzij was geworpen in het nabije dorp Westeremden

Wat dit alles zo extra rauw maakt is het nieuws van gisteren, dat één van de twee veroorzakers van deze ellende (het olie- en gasbedrijf SHELL, onderdeel van de NAM), zich nu terugtrekt op haar Londense basis. En van daaruit zal het voor de dames en heren van SHELL gemakkelijker zijn om straks te zeggen: “zoek het maar uit met jullie schades, mensen! Wij hebben er geen zin meer in om daar nog aan mee te betalen”. SHELL heeft wat dat betreft een heel slechte naam, ook in landen wat verder weg. Gebroken pijpleidingen, die voor enorme milieuschade zorgen: als de winst gemaakt is trekt de SHELL-caravaan weer verder, de lokale bevolking in de prut achterlatend. 


Zo zal het vermoedelijk ook gaan met de al jaren door onder meer dit bedrijf getraineerde schadevergoedingen aan burgers, die zo langzamerhand niet meer weten bij welk loket ze nog moeten zijn om nog iets van deze ellende vergoed te krijgen. En ook sommige politieke partijen spinnen garen bij onze scheurende muren: de FvD van Thierry Baudet wil bijvoorbeeld Groningen gewoon helemaal leegzuigen. En ook de VVD is maar moeilijk er van te overtuigen dat er geen kuub gas meer uit de Groninger bodem getrokken mag worden. Minister Stef Blok probeert elk gaatje in de wet en besluitvorming te vinden om alsnog die kraan weer open te draaien. 


Groningen: laten we optrekken naar Den Haag, en NU eisen dat we gewoon ruimschoots gecompenseerd worden voor alle ellende die ons is aangedaan. Een snelle treinverbinding naar het centrum van de macht, een treinverbinding via Stadskanaal en Emmen met het oosten van Nederland, bruggen op de plek waar die tot voor kort nog lagen, een zeer ruimhartige schadevergoeding voor huizen, gemeenschappen, mensen. 


WE ZIJN HET ZAT! Klaboem!!!!


(Afbeelding rechts komt van cartoonist Ruben Oppenheimer)


JF: Han Borg schreef vorig jaar mei

Er moet verdorie versterkt worden, de gaswinning moet stoppen, en alle scheuren, gaten en breuken moeten ruimhartig en zonder al te veel gesjacher gecompenseerd worden. Geef de Groningers allemaal (dus ook de huurders) een flink bedrag ineens, ter compensatie van de waardedaling van onze woningen of ter compensatie van het afnemende woongenot. Er is miljarden verdiend aan het gas, en nu kijkt Den Haag ongeveer op iedere cent. 

Genoeg is genoeg, mijne hoogmogende heren. 

3 opmerkingen:

  1. Shell is geen onderdeel van de nam, Johan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Via NAM.nl:

    'In 1947 richten Shell en Esso gezamenlijk NAM op. De eerste jaren wint NAM aardgas uit kleine velden. In 1959 wordt het grote Groningen-gasveld aangeboord. NAM krijgt de vergunning om dit gas te winnen. Sinds 1975 wint NAM ook offshore gas: eerst op de Noordzee, later ook in het waddengebied.'

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Han Borg:

    graag verwijs ik naar deze link van Milieudefensie m.b.t. de Klimaatzaak van Milieudefensie tegen Koninklijke Shell:

    https://milieudefensie.nl/actueel/shell-vertrekt-naar-groot-britannie-wat-zijn-de-gevolgen

    Citaat:

    "Rechtszaak niet in gevaar

    Het vertrek van Shell heeft geen gevolgen voor onze Klimaatzaak tegen Shell. De Klimaatzaak blijft gewoon een zaak die zich bij de Nederlandse rechter afspeelt. Shell kan zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen door te verhuizen naar het buitenland. Wereldwijd moeten bedrijven mensenrechten respecteren en gevaarlijke klimaatverandering voorkomen."

    Einde citaat.


    Shell moet zich uiteraard houden aan uitspraken van Nederlandse rechtbanken inzake schadevergoeding door mijnbouwschade (ook in hoger beroep). In casu: de gaswinning in de provincie Groningen.

    BeantwoordenVerwijderen