woensdag 22 mei 2019

INGELASTE EXTRA BEIJUMBORG AGV AARDBEVING (135)


Vanmorgen werd ik vroeg wakker in mijn tijdelijke bedje. Niet omdat het stond te trillen, maar omdat ik haast voelde dat er iets geks aan de hand was. Zoals vaker grijp ik dan eerst naar mijn mobiele telefoon, en kijk op diverse media (teletekst, nu.nl en rtvnoord) of er iets gebeurd is. En jawel: ruim 1200 kilometer bij mij vandaan (ik zit nog steeds in het zuiden van Frankrijk) heeft het weer staan schudden dat het een aard had. 

Het eerste wat je denkt: hopelijk zijn er geen gewonden, of erger. Daarna: hoe zou mijn huis er van af gekomen zijn? Er waren nogal wat berichten dat ook Beijum deze klap van 3.4 op de Schaal van Richter goed gevoeld heeft. 

Mijn buurvrouw, die voor poes Woef! zorgt tijdens mijn afwezigheid, is gelijk maar even gaan kijken, en zag wel enkele scheurtjes, maar in ieder geval een deel daarvan zit er al wat langer. Maar nóg meer benieuwd was ik naar de reacties van bewindspersonen als minister Wiebes. En ja hoor: onorthodoxe maatregelen kondigde hij aan. Het probleem is alleen dat hij dat al zo vaak gedaan heeft, dat het bijna orthodoxe (= gewone) maatregelen geworden zijn. Minister President Rutte vindt het allemaal afschuwelijk voor de Groningers. Ammehoela, Rutte: als zoiets zich in Den Haag of Amsterdam zou voordoen zou de wereld te klein zijn, en zou je al lang tot aftreden gedwongen zijn bij gebrek aan daadkracht van dit kabinet. En koning Willem Alexander laat zich in Berlijn (of eigenlijk: Potsdam) in soortgelijke bewoordingen uit. Daar kopen we geen brood voor, majesteit. 

Er moet verdorie versterkt worden, de gaswinning moet stoppen, en alle scheuren, gaten en breuken moeten ruimhartig en zonder al te veel gesjacher gecompenseerd worden. Geef de Groningers allemaal (dus ook de huurders) een flink bedrag ineens, ter compensatie van de waardedaling van onze woningen of ter compensatie van het afnemende woongenot. Er is miljarden verdiend aan het gas, en nu kijkt Den Haag ongeveer op iedere cent. 

Genoeg is genoeg, mijne hoogmogende heren. 

Het is ECHT GENOEG GEWEEST.

Han Borg

(Hierna, om 19.00 uur, de oorspronkelijk geplande aflevering van Beijumborg)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Handen af van Groningen. Over de brug komen!

Anoniem zei

Er gaat nul komma nul veranderen. Reden: het gas brengt geld in het laatje bij een paar hele rijke stinkerds. Deze stinkerds laten de politici voor hen dansen als marionetten. Willen ze niet dansen dan krijgen ze van de stinkerds een paar grijpstuivers toegestopt, zodat ze dansen als prima ballerina's en buigen als knipmessen.