donderdag 30 mei 2019

IS LINKS FIETSEN OP HET FIETSPAD WEL HANDIG?


Je mag als fietser in principe aan beide kanten van de wijkring door Beijum over de fietspaden rijden.
Maar toch, er heerst een onbeschreven norm.

Zie foto. Emingaheerd.

Twee fietsers gaan 'tegen de draad' in. Ze rijden als het ware links, daar waar je in dit land, en in deze wijk, rechts behoort te rijden.

Ze zijn voor zover de blogger weet niet in overtreding.

Maar het klopt niet. Ze behoren aan de andere kant van de weg te fietsen.

Het is ook in hun eigen belang om aan de andere te gaan fietsen. Er zijn de nodige zijwegen die op de wijkring uitkomen. Meestal kijkt een automobilist naar links bij het naderen van het kruispunt.

Niet naar rechts, daar verwacht je geen fietsers.

Oftewel, de beide fietsers die we zien maken zichzelf kwetsbaar.
Wat als twee racende tweewielers komen aan scheuren? Brommers?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit is nou een zinnig onderwerp dat veel verkeersleed veroorzaakt. Af en toe schrik je je wezenloos door die tegen het verkeer in rijdende tweewielers. Van de week zelfs bijna omver gefietst door zo'n onhandige ouder met een kennelijk voor kroost bedoelde, gigantische voederbak voorop de verlengde fiets. En het gebeurt steeds vaker en steeds meer. Als dit echt de bedoeling is, kan 1 van beide fietspaden beter worden opgedoekt. Ontstaat er meer duidelijkheid in het verkeer en de mogelijkheid voor extra parkeerhavens. Nu is het zwaar kl....

Anoniem zei

Spookrijder
Het Reglement Verkeersregels en verkeerstekens (art. 3.1, 4 en 5.1) is duidelijk. Bestuurders moeten rechts houden; en ja, fietsers zijn ook bestuurders.In Beijum liggen aan de Emingaheerd aan weerszijden van de wijkring fietspaden. Ook hier dient de regel "rechts houden" gevolgd, dus het rechtse fietspad gebruiken. Wie toch het linker fietspad kiest, bijv. als kortste weg van AH naar kinderopvang Pimpernel, rijdt dus links, dus tegen het verkeer in. Bij evt. ongevallen is de links fietsende fietser wettelijk aansprakelijk om de schade te betalen, en bovendien kan een verkeersboete opgelegd door de politie, en indien een aanrijding is veroorzaakt een rechterlijke veroordeling wegens plegen van een verkeersmisdrijf.
Op de basisscholen wordt nog steeds verkeersles gegeven, afgesloten met een heus fiets-verkeersexamen, ook als voorbereiding voor de middelbare school. En veel volwassen Beijumers zijn op "herhaling" geweest voor hun auto-, scooter- of motorrijbewijs. Rechts dus, denk maar aan Thierry Baudet.

Anoniem zei

Geweldige info Anon 16:16 !! Met dank.